Članak

Iz grobnice Tomašica identificirano tek 20 žrtava

Najveća masovna grobnica na području BiH otkrivena je na lokaciji rudnika Tomašica kod Prijedora. Prema riječima direktora Instituta za nestala lica BiH, Amora Mašovića, dosad je identificirano 20 žrt

Najveća masovna grobnica na području BiH otkrivena je prošle godine na lokaciji rudnika Tomašica kod Prijedora. Prema riječima direktora Instituta za nestala lica BiH, Amora Mašovića, dosad je identificirano 20 žrtava i riječ je o Bošnjacima.

- Dobili smo neke nove informacije, posljednjih mjesec i po dana sa svjedocima radimo na lociranju ostalih prijedorskih žrtava uporedo sa identifikacijom na Tomašici. Nakon što završimo obradu Tomašice, pregledat ćemo još jednom da nije ostalo nikakvih skeletnih ostataka – govori Mašović.

Pretpostavlja se da je u Tomašici bilo više od 900 žrtava s područja Prijedora i to je, prema Mašovićevim riječima, primarna masovna grobnica, a područje Jakarine Kose koja je ekshumirana u septembru i oktobru 2001. godine sekundarna.

- To nam je potvrdio i svjedok koji nas je odveo do Tomašice. Iz Jakarine Kose identificirano je više od 308 žrtava i one su dovezene iz Tomašice na ovu lokaciju – navodi Mašović i napominje da je i na suđenju Ratku Mladiću (suđenje za genocid nad Bošnjacima u Hagu op.a.) bilo riječi o „sastanku u Krajini, odnosno prebacivanju tijela s jednom mjesta na drugo“.

Upravo to potvrđuje i činjenica da su skeletni ostaci 50 žrtava pronađeni i u jednoj i u drugoj grobnici. Iz Tomašice je ekshumirano 435 žrtava, a kako je kazao Mašović za NAP ukupno imaju 109 DNK izvještaja i na osnovu njih došli su do imena ukupno 89 žrtava. Istakao je da će pokušati identificirati što više žrtava kako bi 11. jula u Potočarima  mogle biti ukopane.  

 

#BiH