Članak

Razmjena informacija između poreznih uprava funkcionira

Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović u izjavi za NAP istakao je kako mu nije jasno zašto je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Ron van Roden, kritikovao rad poreznih uprava.

Direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović rekao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako mu nije jasno zašto je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ron van Roden, kao slabost u BiH naveo razmjenu informacija između poreznih uprava, kada taj sistem besprijekorno funkcionira još od 1. januara ove godine.

Roden je tokom današnjeg razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom rekao da u oba entiteta još uvijek postoje slabosti koje uzrokuju rizik za poslovanje u BiH. Kao slabe tačke, između ostalog, naveo je razmjenu informacija između poreznih uprava.

- Svakodnevno smo bili u kontaktu sa Rodenom, svakodnevno mu slali izvještaje, i on je bio jako zadovoljan. Od 1. januara razmjena informacija između entitetskih poreznih uprava, porezne uprave u Brčkom i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, funkcionira bez ikakvih problema, i nije mi jasno zbog čega neko ovaj dio želi predstaviti u lošem svjetlu – rekao je Arifović za NAP.

On je dodao da slabost poreznih uprava u BiH može biti jedino to što ne postoji jedinstvena porezna uprava, čime bi se sistem funkcioniranja porezne uprave pojeftinio, pojednostavio, i bio mnogo efikasniji od dosadašnjeg, ali da to još uvijek, iz nekih razloga, politika u BiH blokira.

 

 

#BiH