Članak

Demonstrantima se jučer obratio kompromitirani uposlenik MVP BiH

Kako saznaje NAP tokom jučerašnjih demonstracija u Sarajevu, demonstrantima se obratio Damir Babić, uposlenik ministarstva vanjskih poslova BiH koji je prošle godine vraćen iz Vašingtona zbog incident

Tokom jučerašnjih demonstracija u Sarajevu, demonstrantima se obratio kompromitirani uposlenik ministarstva vanjskih poslova BiH Damir Babić, koji je prošle godine kao konzularni službenik u Ambasadi BiH u Vašingtonu hitno povučen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i vraćen kući jer je pijan vitlao nožem u jednoj stambenoj zgradi u Vašingtonu!

Babić je jučer pozvao demonstrante da isključe emocije i da jasno kažu svoje zahtjeve koje političari moraju ispuniti. 

Kako nezvanično saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP), Babić je uposlenik MVP BiH od 01. novembra 2001. godine. Njegovo prvo radno mjesto u MVP BiH bilo je posao likvidatora u Odsjeku za finansije MVP BiH, nakon čega je obavljao dužnosti konzularnog radnika u Generalnom konzulatu u Bonu i Čikagu, te posao referenta za administraciju u Odsjeku za vizno-pasoške poslove do aprila 2011. Nakon toga Babić je stupio na dužnost konzularnog radnika u Ambasadi BiH u Vašingtonu. 

U junu prošle godine sjedište MVPBiH  je informisano od strane Ambasade BiH u Vašingtonu o incidentu koji je Babić  izazvao u Vašingtonu.

Naime, na poziv radnika obezbjeđenja zgrade u kojoj je Babić živio, intervenisala je američka policija jer se Babić, u vidno rastrojenom i agresivnom stanju pojavio sa kuhinjskim nožem u glavnom holu zgrade.

Tom prilikom Babić nije uhapšen jer je u skladu sa njegovim statusom u SAD, uživao imunitet.

Američka policija bila je upoznata sa činjenicom da je Babić, navodno, tokom rata u BiH pretrpio traume, kao i fizičke povrede glave te da je zbog toga pod medicinskim tretmanom.

Sa detaljima ljekarskog nalaza, poštujući privatnost Babića, MVP BiH nije upoznat, no skrenuta je pažnja da medicinska terapija koju koristi u kombinaciji sa konzumiranjem alkohola, do čega je očigledno došlo, može izazvati ozbiljne probleme.

Nakon ovog incidenta, Babić je vraćen u sjedište MVP BiH u Sarajevu jer mu je zemlja domaćin otkazala gostoprimstvo zbog grubog kršenja pravila službe.

Poštujući volju zemlje domaćina, Babić je povučen iz Ambasade BiH u Vašingtonu.

Kako NAP dalje nezvanično saznaje, MVP BiH nije moglo pokrenuti disciplinski postupak protiv njega jer nije imalo materijalnih dokaza (zapisnika policije i sl.). Također, nije moglo pokrenuti ni procjenu radne sposobnosti Damira Babića, jer se prema postojećem zakonodavstvu u FBiH i BiH procjena radne sposobnosti može raditi samo uz saglasnost uposlenika.

#BiH