Članak

U 2013. godini izdato 309 diplomatskih pasoša

Na osnovu diskrecionog prava ministra diplomatski pasoš je uručen ambasadoru UNICEF-a i poznatom bh. fudbaleru Edinu Džeki.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u 2013. godini  izdalo je ukupno 309 diplomatskih pasoša, potvrđeno je novinskoj agenciji Patria iz ovom ministarstva. Kako su dalje naveli pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša i viza Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tačno su popisane funkcije i nosioci prava na diplomatski pasoš.

- Svi pasoši su izdati u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša i viza Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine – kažu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema pomenutom Pravilniku ministar vanjskih poslova ima diskreciono pravo dodjele diplomatskog pasoša. Međutim, u mandatu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije ovo diskreciono pravo iskorišteno je samo jednom.

- Na osnovu diskrecionog prava ministra diplomatski pasoš je uručen ambasadoru UNICEF-a i poznatom bh. fudbaleru Edinu Džeki – dodali su iz MVP.

 

 

#BiH