Članak

Obnovljena zgrada Glavne pošte otvorena 3. maja 2001. godine

Prije dvadesetdvije godine, u potpunosti je izgorjela zgrada Glavne pošte u Sarajevu, a ostali su samo zidovi. Srpski agresor je zapaljivim projektilima uništio glavnu poštu i Sarajevo je bilo "odsječ

Prije dvadesetdvije godine, u potpunosti je izgorjela zgrada Glavne pošte u Sarajevu, a ostali su samo zidovi. Srpski agresor je zapaljivim projektilima uništio glavnu poštu i niz drugih objekata, koji su imali izuzetnu historijsku, kulturnu, arhitektonsku i materijalnu vrijednost, a Sarajevo je, komunikacijski, bilo "odsječeno" od ostatka svijeta, piše bh. novinska agencija Patria.

U toku agresije se pristupilo primarnoj zaštiti zgrade od daljnjih oštećenja, a poslije toga se pristupilo izradi projekta sanacije, restauracije i rekonstrukcije.
Prva faza obnove počela je još 1994. godine sanacijom krova sa pokrovom i fasadnih vijenaca. Sanacija se radila na bazi izvornih projekata nađenih u vojnom arhivu u Beču. Realizacija druge i treće faze rekonstrukcije i restauracije nastavlja se 1996. godine izradom detaljne projektne dokumentacije. Adaptaciju i rekonstrukciju radio je Ferhad Mulabegović do 2001. godine, koji je radio i na projektu obnove Vijećnice.

Obnova zgrade trajala je 5 godina, a svečano je otvorena 3. maja 2001. godine. Glavna pošta Sarajevo rekonstruisana je prema izvornom projektu čime je sačuvana njena ljepota i autentičnost, ali i historijski, arhitektonski i kulturološki značaj za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. 
Inače, zgrada Glavne pošte je izgrađena 1913. godine, u periodu Austro-ugarske vladavine, kao vojna pošta. Pripada secesijskoj arhitekturi, koja je nastala oko 1900. godine kroz grupe mladih arhitekata i umjetnika iz Beča, i koja se distancirala od klasičnog stila i krenula novim putevima u arhitekturi i umjetnosti. Ovoj je inovativnoj grupi pripadao i projektant zgrade, Josip Vancaš.

Iz te novoizgrađene vojne pošte je u svijet telegrafski poslana vijest o atentatu na Franza Ferdinanda 1914. godine.


 

 

#BiH