Članak

Potrebno je hitno oformiti probosanski reformski blok

Predsjedavajući Vijeća Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija (BNVO) Ahmed Adilović, rekao je za NAP da BNVO traži od rukovodstava svih probosanskih stranaka da donesu odluke o formiranju zaj

Predsjedavajući Vijeća Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija (BNVO) Ahmed Adilović, rekao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da koordinacija koja okuplja 36 nevladinih organizacija iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, podržava proteste kao način izražavanja građanskog nezadovoljstva, ali su najoštrije osudili vandalizam i paljenje objekata od državnog značaja.

Adilović je za NAP kazao kako BNVO zahtijeva od svih probosanskih stranaka da odmah oforme ekspertne timove i izrade programe koji bi značili ekonomski oporavak zemlje i rješavanje nagomilanih socijalnih problema u državi!

- Vijeće BNVO daje podršku institucijama i funkcionerima koji provode zakon, ali od njih tražimo da svoje dužnosti obavljaju savjesno i profesionalno, kako bi na taj način spriječili anarhiju – rekao je Adilović.

BNVO traži i reviziju privatizacije, hitno usvajanje Zakona o porijeklu imovine, ukidanje velikog broja beneficija zastupnicima i ministrima na svim nivoima vlasti, uvođenje mjera štednje u državnoj upravi, dovođenje investitora u državu te jačanje programa pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva.

Također, kako dodaje Adilović, BNVO traži od rukovodstava svih probosanskih stranaka da donesu odluke o formiranju zajedničke liste za Opće izbore u manjem bh. entitetu, što bi bio jasan pokazatelj njihova konsenzusa za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine i zaštite ljudskih prava i interesa svih građana.

#BiH