Članak

Zubac deložirao američki ICITAP iz zgrade SIPA-e!

Direktor SIPA-e Goran Zubac uskratio je gostoprimstvo službenicima Međunarodnog programa Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP) za rad u zgradi SIPA u Ist

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Goran Zubac uskratio je gostoprimstvo službenicima Međunarodnog programa Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP) za rad u zgradi SIPA u Istočnom Sarajevu, nezvanično saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih izvora.

Zubac je, kako saznajemo, poručio uposlenicima ove agencije koja već godinama pomaže sve agencije za provođenje zakona u BiH tehnički i logistički, da više ne mogu koristiti službene prostorije SIPA-e, te da se moraju izmjestiti na drugu lokaciju.

Ovaj je potez šokirao i čelnike programa ICITAP, zbog čega su, kako saznajemo, obavijestili svoje nadređene iz Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, postupak direktora Zubca je kontinutet odnosa kadrova pod kontrolom manjeg entiteta u BiH prema ovoj agenciji. Naime, kako ističu naši izvori, već duže vrijeme ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne dozvoljava rad ovoj agenciji u svojim službenim prostorijama.

Pokušali smo dobiti komentar od Službe za odnose sa javnošću SIPA-e na ova saznanja, no još uvijek nismo dobili odgovor. 

#BiH