Članak

Promovisana knjiga „Totalni promašaj lingvistike na Zapadnom Balkanu“ profesora Riđanovića

Knjiga je izdata u elektronskom formatu, a govori o jezičkom kuršlusu koji vlada na prostoru Zapadnog Balkana, ponajviše u Bosni i Hercegovini ali jednako i u Srbiji i Hrvatskoj.

Knjiga „Totalni promašaj lingvistike na Zapadnom Balkanu“ profesora Midhata Riđanovića promovisana je sinoć u sarajevskom restoranu Nostra Cuccina, kojoj je prisustvovao veliki broj ljubitelja knjige i prijatelja uglednog bosanskohercegovačkog lingviste, piše bh. novinska agencija Patria.

Knjiga je izdata u elektronskom formatu, a govori o jezičkom kuršlusu koji vlada na prostoru Zapadnog Balkana, ponajviše u Bosni i Hercegovini, ali jednako i u Srbiji i Hrvatskoj.

Profesor Riđanović se nije ustručavao kritikovati i najpoznatije lingviste na prostoru bivše Jugoslavije, a neke je okrivio da su neznalice, koji mlade naraštaje uče pogrešno, odnosno pišu onako kako odgovara trenutnom političkom rukovodstvu zemlje.

Gramatika je, smatra profesor, urođena osobina svakog čovjeka, no neki autori je bespotrebno komplikuju i iskrivljuju, suprotstavljajući se čak i prirodi čovjeka.

Promotor knjige dr. Amina Hadžibegić-Bicciato rekla je kao je prvi dio Riđanovićeve posljednje knjige zapravo 3. izdanje Totalnog promašaja koje je prvi put objavljeno 2003. a predstavlja kritiku Gramatike bosanskog jezika trojice autora (Jahić, Halilović i Palić). 

- Ovaj kritički osvrt na pomenutu gramatiku predstavlja u biti ispravnu gramatiku bosanskog jezika i osim tačnih naučnih činjenica  kvalitetnijom je čine primjedbe šta nije dobro ili tačno ili nedovoljno opisano i nudi  prijeko potrebna objašnjenja i primjere tačnog opisa svih jezičkih jedinica, nivoa, tačnije fonetike i fonologije, morfologije i sintakse – rekla je dr. Hadžibegić-Bicciato. 

- Drugi dio knjige nazvan je „Bruka hrvatsko-srpske lingvistike“ jer je autor želio istaći da nisu samo bh. lingvisti napisali netačnu gramatiku maternjeg jezika već su to učinili i hrvatski i srpski lingvisti.

Na početku knjige, autor ulazi u srž sociološkog i lingvističkog problema naše svakodnevnice koja evo traje već 25 godina, a odnosi se na jezik i zloupotrebu tog termina, njegove definicije, pa samim tim i zloupotrebu naziva tog jezika, budući da ga moćnici oblače u dominantno politološko i političko ORUĐE za rat koji, evo, još uvijek traje. Sada se puca iz uma i pera na um i pero – dodala je.

Profesor Riđanović poznat je po svom jednostavnom i šaljivom stilu pisanja, piše Patria.

#BiH