Članak

Vijećnicu vratiti studentima, administraciji nije mjesto u njoj!

Povodom najavljenog prijevremenog otvaranja Vijećenice i smještanja gradske administracije u ovaj veleljepni objekt, reporter Patrie pitao je građane Sarajeva šta oni misle o ovoj namjeri gradskih vla

Povodom najavljenog prijevremenog otvaranja Vijećenice i smještanja gradske administracije u ovaj veleljepni objekt, reporter bh. novinske agencije Patria (NAP) pitao je građane Sarajeva šta oni misle o ovoj namjeri gradskih vlasti.

Većina sa neodobravanjem gleda na navalu administracije da useli u simbol glavnog grada BiH, a kojeg se svi sjećaju da je kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka prije rata bio stjecište mladih stručnjaka.

Edis Čirić, koji pored Vijećnice živi 50 godina, kaže da ukoliko gradska administracija grada dođe u njegov komšiluk, bit će poremećen cjelokupna život u ovom dijelu grada.

Dodaje da je prije agresije na BiH, dok je još bio momak, više vremena proveo u Vijećnici, nego u bilo kojem drugom objektu u Sarajevu. Ali, ukoliko se sada administracija Grada uselu u nju, takva sloboda kretanja i poimanja Vijećnice sigurno će biti uskraćena.

- Mislim da nakon 50 godina provedenih u blizini ove ljepotice, po prvi put više neću biti komotan – kaže Čirić.

- Obezbjeđenje koje će osiguravati službenike, neće mi dozvoliti da ni da prolazim pokraj Vijećnice onako kako sam to radio pet decenija – ogorčen je Čirić.


Čirić: Nisam za to da se u Vijećnicu useli gradska administracija 

Tahira Drobac, koja također živi svega nekoliko metara od Vijećenice, kaže da ovu zgradu pamti kao mjesto gdje su se okupljali studenti i gdje su Sarajlije provodile naljepše godine. Očekivala je da će na ovom mjestu studente sa knjigama ispod pazuha ponovo gledati kroz prosor svog stana.

- Sarajlije su toliko voljele Vijećnicu da njoj nije trebalo nikakvo osiguranje. Svi su znali kako se treba ponašati prema društvenoj imovini. Ove kamere i osiguranje već su poremetile njen izgled – kaže Drobar za NAP.

Sarajlija Huso, koji Vijećnicu posmatra više od 50 godina, kaže da se ne želi mijašati u dnevnu politiku, jer se i previše zasitio političkih dešavanja u zemlji, ali, kaže,  bilo bi najpoštenije studente pitati šta žele da u Vijećnici bude nakon njezinog otvaranja, jer su studenti i prije njezinog paljenja bili njezini najčešći posjetitelji.

Profesor Harry Miller, Amerikanac koji je prije 40 godina postao sarajevski zet, ne zna da li je pametno dozvoliti dolazak administracije u ovaj objekt, ali za njega Vijećnica mora ostati simbol kulture, nauke i obrazovanja, kako je to bilo i decenijama prije

- Gledao sam kroz prozor kada su je agresori zapali. Plakao sam kao malo dijete. Ali, evo, ponovo će je otvoriti i ja ću ponovo pustiti suzu zbog njega, ali ovog puta od sreće – kaže profesro Miller, piše Patria. 

#Lifemagazin