Članak

Sjećanja na emira jedinice „Šejh Hasan Kaimija“: Ef. Hafizović je bio alim i borac

Dok Sarajlije 2. maj obilježavaju kao sudbonosni dan kada su branitelji uspjeli spasiti Sarajevo ali i cijelu BiH, na istoku zemlje, u Podrinju, 2. maja se prisjećaju branitelja, heroja i velikana Meh

Dok Sarajlije 2. maj obilježavaju kao sudbonosni dan kada su branitelji uspjeli spasiti Sarajevo ali i cijelu BiH, na istoku zemlje, u Podrinju, 2. maja se prisjećaju branitelja, heroja i velikana Mehmeda ef. Hafizovića, piše bh. novinska agencija Patria.

Ef. Hafizović bio je bošnjački imam i šejh, a tokom agresije na BiH borac, imenovan je za pomoćnika komandanta u Prvoj podrinjskoj muslimanskoj brigadi, kasnije i emir jedinice „Šejh Hasan Kaimija“.

Život je izgubio 2. maja '94. godine. Saborci kažu da je to bilo oko 11.00 sati. Stao je na minu, nakon čega je uspio samo spomenuti Božije ime, a onda tijelom pao i na drugu minu.

Ef. Hafizović je rođen 1957. godine u Potočarima kod Srebrenice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1978. godine. Obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Malome Zvorniku i bio glavni imam za valjevsko-kolubarsko-užički kraj, Srbija.

Aktivno se, s oružjem na prvim borbenim linijama, uključio u odbranu domovine. Imenovan je pomoćnikom komandanta za moral u Prvoj podrinjskoj muslimanskoj brigadi, a potom savjetnikom za vjerska pitanja u istoj brigadi. Kasnije je u sastavu ove jedinice osnovan odred s nazivom “Šejh Hasan Kaimija”, a šejh Mehmed postavljen je za emira, prenosi NAP.

Edib Kravić, autor knjige "Riječ imama i šejha šehida Mehmed-efendije Hafizovića - vazovi, dersovi, hutbe", napisao je o ef. Hafizoviću da je on imao poseban odnos prema mladim ljudima. Od 1985. do 1990. godine okupljao je veliki broj mladih ljudi kojima je držao predavanja usmjeravajući ih na pravi put i odvraćajući ih od ružnih stvari, piše Patria.

#BiH