Članak

Zubac „nagrađuje“ poslušnike: Chetniks i zvanično zamjenik komandanta

Goran Zubac, direktor SIPA-e koji je optužen za nesavjestan rad u službi i kome se sudi pred Sudom BiH zbog nesavjesnog rada u službi nastavlja sa samovoljom.

Goran Zubac, direktor SIPA-e koji je optužen za nesavjestan rad u službi i kome se sudi pred Sudom BiH zbog nesavjesnog rada u službi nastavlja sa samovoljom kada je riječ o rukovođenju ovom državnom policijskom agencijom.

Prema saznanjima bh. novinske agencije Patria, Zubac je odlučio ponovo nagraditi svog poslušnika Jovicu Mirosavljevića Chetniksa.

Podsjećamo da je Chetniksa suspendirao bivši direktor SIPA-e Mirko Lujić zbog slikanja s četničkim obilježjima. No, suspenzija je prekinuta u trenutku kada je Zubac imenovan na čelo SIPA-e. On je tada sa mjesta zamjenika komandanta JSP uklonio Enesa Karića, a rehabilitirao Mirosavljevića.

Rješenje o imenovanju Chetniksa na mjesto zamjenika komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e ( trenutno je v.d. zamjenika) već se nalazi na njegovom stolu. Pitanje je dana kada će i zvanično objaviti da je čovjek protiv koga se vode predistražne radnje zbog ratnog zločina u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo unaprijeđen.

Zubac je već bio oštro kriziran od strane međunarodne zajednice prije pola godine zbog toga što je na mjestio v.d. zamjenika postavio Mirosavljevića. Pomoć u opremi SIPA-i u iznosu od 800.000 KM i dalje je na čekanju, upravo zbog ovog poteza direktora SIPA-e koji je javno pred svjedocima kazao da ga „boli briga za tu pomoć, ako hoće nek je daju“.

No, Zubac se neće zaustaviti samo na promaknuću Mirosavljevića, koji nije prošao potrebne sigurnosne provjere kako bi uopće mogao voditi elitnu jedinicu SIPA-e.

Još jedan njegov poslušnik bit će nagrađen. Riječ je o Mariju Kapetanoviću kompromitiranom inspektoru u Centru za istraživanje ratnih zločina. Kapetanovića je Zubac odlučio unaprijedi ni manje ni više nego na poziciju zamjenika načelnika ovog centra.

Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e podnio je protiv Kapetanovića nekoliko disciplinskih prijava, a tu je i jedna krivična prijava podnesena zbog uzimanja mita.

I pored svih ovih činjenica, Zubac je odlučio nagraditi svoje prve saradnike. Mirosavljevića zbog njegove istaknute uloge u akcijama hapšenja predsjednika FBiH Živka Budimira i državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

Obojicu je doveo sa licisama na rukama u zgradu SIPA-e. Kapetanović je promaknuće „zaradio“ također na slučaju „Mehmedović“ jer je rukovodio akcijom njegovog privođenja.

 

 

 

 

 

 

#BiH