Članak

EU pokreće prvu fazu sanacije stambenog fonda

Objavljen je javni poziv za dodatnih 1.200 korisnika, kojim se porodice u opštinama Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Distrikt Brčko BiH i Domaljevac pozivaju da se prijave do 1. oktobra

Prošle sedmice je u sklopu Programa za oporavak od poplava Evropske unije započela sanacija 200 prioritetnih stambenih jedinica u područjima koja su pretrpjela štete u poplavama u Bosni i Hercegovini, dok se početak sanacije dodatnih 150 očekuje naredne. Radovi bi trebali biti okončani u roku od 45 dana, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Odabir dodatnih 300 stambenih jedinica će biti izvršen u narednim sedmicama, te će ukupan broj domaćinstava na listi za prioritetnu sanaciju iznositi 650.

Kako je kazao Endi Mekgafi (Andy Mcguffie), portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU. Fokus će biti stavljen na porodice koje borave u kolektivnom smještaju i koje po evidencijama nadležnih centara za socijalni rad spadaju u posebno osjetljivu kategoriju.

- Kako bi im se, imajući u vidu predstojeće hladne vremenske uslove, pružila pomoć u bržem povratku - kaže Mekgafi.

Edis Arifagić, program menadžer UNDP-a kazao je da će odabir korisnika u najvećoj mjeri vršiti putem javnog poziva.

- Stambene jedinice najugroženijih porodica će biti prioritetno sanirane, te će saradnja sa predstavnicima lokalnih vlasti biti snažan oslonac u ovom procesu -  objasnio je Arifagić.

Objavljen je javni poziv za dodatnih 1.200 korisnika, kojim se porodice u opštinama Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Distrikt Brčko BiH i Domaljevac pozivaju da se prijave do 1. oktobra 2014. godine.

Tokom trajanja, Program za oporavak od poplava ima za cilj sanaciju ukupno 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktnu pomoć u povratku oko 14.000 ljudi svojim domovima. 


 

 

#BiH