Članak

Prvo obilježavanje godišnjice zločina u logoru Dretelj

Iz Saveza logoraša BiH napominju kako je prevoz za novinare osiguran. Potrebno se prijaviti najkasnije do 30. septembra, do 15 sati. Polazak je sa platoa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu 2. oktobra

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša HNK i Udruženje logoraša Čapljina obilježit će godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Dretelj – Čapljina u četvrtak, 2. oktobra ove godine, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovo je prvi put da se organizira obilježavanje godišnjice zločina u logoru Dretelj, koji su, devedesetih godina organizirale vlasti Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Kroz logor Dretelj prošlo je oko 5.000 Bošnjaka i Srba koji su bili izloženi torturama a jedan broj njih je ubijen ili nestao.

Iz Saveza logoraša BiH napominju kako je prevoz za novinare osiguran. Potrebno se prijaviti najkasnije do 30. septembra, do 15 sati. Polazak je sa platoa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu 2. oktobra u 6,30 sati, prenosi NAP.

 

#BiH