Članak

Sagovornici Izborne posmatračke misije strahuju od krađe glasova

Izborna posmatračka misija OSCE/ODIHR počela je s radom 3. septembra, a danas su objavili privremeni izvještaj Izborne posmatračke misije za opće izbore 12. oktobra u BiH.

Izborna posmatračka misija OSCE/ODIHR počela je s radom 3. septembra, a danas su objavili privremeni izvještaj Izborne posmatračke misije za opće izbore 12. oktobra  u BiH. Izvještaj obuhvata period od 3. do 22. septembra 2014. Godine, prenosi Patria.

U izvještaju je između ostalog naveo da je Centralna izborna komisija (CIK) na čelu izborne administracije na tri nivoa.

- Dok CIK generalno uživa povjerenje javnosti, neki sagovornici Izborne posmatračke misije OSCE/ODIHR zabrinuti su zbog potencijalne zloupotrebe izbornog procesa, posebno u pogledu brojanja glasova. Iako su birački odbori (BO) formirani u zakonski predviđenom roku, Izborna posmatračka misija OSCE/ODIHR zaprimila je brojne pritužbe da kandidati trguju pozicijama u biračkim odborima kako bi osigurali zastupljenost u područjima koja su im posebno zanimljiva – navodi se u izvještaju.

Predizborna kampanja je zvanično počela 12. septembra, što je uočljivo širom zemlje, a u izvještaju se navodi da je većina kandidata usmjerila predizborne programe na pitanja socijalne zaštite i ekonomskog razvoja.

OSCE je naveo kako je medijsko okruženje u BiH raznoliko, ali ipak u velikoj mjeri podijeljeno po etničkim linijama.

- Oslanjanje na prihode od marketinga na prezasićenom tržištu čini medije podložnim političkim pritiscima i može ograničiti njihovu uređivačku nezavisnost. Česte su optužbe o političkoj pristrasnosti javnih emitera, kao i političkoj naklonjenosti privatnih i štampanih medija. Izborna tijela su do danas zaprimila 80 prigovora. Iako zakon predviđa rješavanje izbornih sporova po ekspeditivnoj proceduri, on istovremeno ne podrazumijeva održavanje javnih rasprava o tim slučajevima – navodi se u izvještaju.

#BiH