Članak

Dani evropskog naslijeđa u Jablanici i Konjicu

U Omladinskom klubu „Pod istim suncem“, u prisustvu velikog broja gostiju, otvorena je i izložba o stećcima, pripremljena kao promotivna aktivnost za zajedničku kandidaturu stećaka na UNESCO-vu listu

Tradicionalnom dodjelom povelja  za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, u Jablanici je otvorena manifestacija Dani evropskog naslijeđa koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kovačka radnja „Jozeljić“ (Očevije), načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNESCO kancelarija u Sarajevu i Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa u Bihaću ovogodišnji su laureati, a na prigodnoj svečanosti u Omladinskom klubu „Pod istim suncem“, povelje je dobitnicima uručio federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Ministar Kaplan je izrazio zadovoljstvo što su gradovi domaćini Dana evropskog naslijeđa ove godine Jablanica i Konjic, koji se, kako je istakao, mogu pohvaliti bogatim kulturno-historijskim naslijeđem i nesebičnom brigom da se ono očuva.

U Omladinskom klubu „Pod istim suncem“, u prisustvu velikog broja gostiju, otvorena je i izložba o stećcima, pripremljena kao promotivna aktivnost za zajedničku kandidaturu stećaka na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

U sklopu Dana evropskog naslijeđa danas je organiziran i stručni skup „Kulturno-historijsko naslijeđe i razvoj lokalne zajednice, na kojem su govorili stručnjaci iz oblasti zaštite i revitalizacije kulturno-historijskog naslijeđa, muzeologije, marketinga i menadžmenta.

Prisutnim gostima su se obratili načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić, eksperti Federalnog ministarstva kulture i sporta, Mirela Šečić i Nusret Čolo, te rukovodilac UNESCO-ve kancelarije u Sarajevu Siniša Šešum. Stručnjaci su razmijenili mišljenja o utjecaju zaštite i promoviranja kulturno-historijskog naslijeđa na privredni i društveni razvoj, prije svega lokalne zajednice.

Gosti skupa su imali priliku pogledati i promotivni film o konjičkom drvorezbarstvu koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta uradilo za potrebe kandidiranja konjičkog drvorezbarstva na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Ovom prilikom su  promovirani godišnjak Zavoda za zaštitu spomenika „Naše starine“ u kojem je prezentiran rad Zavoda na zaštiti spomenika i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa u poslijeratnom periodu, te Zbornik radova „Dana evropskog naslijeđa 2012/2013“.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju osnovne i srednje škole Federacije BiH.

Izložba najuspješnijih učeničkih radova o temi „Dekorativna umjetnost u Bosni i Hercegovini“ bit će postavljena danas u prostorijama Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ u Jablanici, a bit će dodjeljene i diplome učenicima i priznanja nastavnicima.

Program manifestacije Dani evropskog naslijeđa bit će nastavljen i sutra u Konjicu.

 

 

 

                                                                                           

#Lifemagazin