Članak

SDA počela i javno zloupotrebljavati IZ BiH: Stranački skup u Adil-begovoj džamiji

Iz Islamske zajednice BiH novinari Patrie nisu mogli dobiti nikakav komentar u vezi sa sutrašnjim skupom SDA u Adil-begovoj džamiji.

Stranka demokratske akcije (SDA) tokom predizborne kampanje javno, bez imalo ustručavanja počela je zloupotrebljavati čak i džamije u Bosni i Hercegovini, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Iako je Rijaset Islamske zajednice u BiH još 2002. godine donio odluku o zabrani korištenja prostorija Islamske zajednice za promociju bilo koje političke stranke, SDA ne poštuje takve odluke.

Predizborni skup SDA, Općinski odbor Vogošća, sutra će se održati u Adil-begovoj džamiji na Kobiljoj Glavi, a tokom posljednje dvije džume ispred nekoliko sarajevskih džamija dijeljen je promotivni materijal ove stranke.

Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice u BiH je 12. septembra ove godine izdao saopštenje u kojem je rečeno kako je IZ još 2002. godine donijela Odluku u kojoj je precizirano da uloga Islamske zajednice nije da promovira bilo koju političku stranku, a nosioci vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici ne mogu obavljati nikakvu političku funkciju.

Također, u saopštenju je navedeno kako se prostorije Islamske zajednice i javni vjerski skupovi ne mogu koristiti za promociju bilo koje političke stranke, a u vjerskom obraćanju muslimanima, naročito sa minbera za vrijeme džuma-namaza, hatibi ne mogu imenovati ni jednu stranku niti političku ličnost, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu.

Iz Islamske zajednice BiH novinari Patrie nisu mogli dobiti nikakav komentar u vezi sa sutrašnjim skupom SDA u Adil-begovoj džamiji.

Ni portparol SDA Eldar Selmanović također nije mogao dati nikakav komentar u vezi ovog spornog skupa.

Izvori bliski ovoj stranci upozoravaju da politiku SDA u Vogošći u potpunosti kontroliše Asim Sarajlić, potpredsjednik stranke, te da im poznavajući njegovu političku osionost nije čudno to što se džamije na takav način koriste i zloupotrebljavaju zarad stjecanja glasova. Uz sve to, iza organizacije skupa stoji Kantonalni odbor SDA na čijem čelu je Denis Zvizdić, intimus Bakira Izetbegovića te ne čudi što su nakon dijeljenja letaka oko džamija odlučili ovoga puta ući i u vjerski objekt te u njemu održati stranački skup što se do sada nikada nije desilo, piše NAP.

#BiH