Članak

Rusija protiv Britanije: Čija rezolucija će dobiti većinu u Vijeću sigurnosti UN-a

Kako "Blic" prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se poimenice ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije

Misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama podnijet će danas prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u Vijeću sigurnosti, čije će stalne članice odmah početi konsultacije o nacrtu koji je Moskva dostavila kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, piše danas beogradska štampa, prenosi novinska agencija Patria.

Istovremeno, kako navode "Večernje novosti", Beograd će na adrese predstavnika 15 država u VS poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni cijelog regiona, jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija.

Kako "Blic" prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se poimenice ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Rusija, također, u dokumentu insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i saradnji država regiona.

"Večernje novosti" navode i da, prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. jula voditi u VS, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Prema pisanju tog lista, London je s negodovanjem reagovao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj, dok Britanija nema namjeru da povuče svoj tekst.

-Teoretski, VS može da raspravlja o obje rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podnesena, dodaju "Novosti".

Ovaj list podsjeća i da je prije podnošenja ruske rezolucije, Britanija računala na podršku još sedam od 15 članica VS - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda, ali da bi, poslije poteza Moskve taj odnos snaga mogao da se promijeni. 

Izvori "Novosti" tvrde i da Britanija računa na podršku svog tradicionalnog saveznika Novog Zelanda, koji od 1. jula preuzima predsedavanje VS, kao i da će na tu zemlju i na sve nestalne članice VS, narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Vašingtona da se po svaku cijeni spriječi dogovor o debati o ruskom dokumentu.

#Svijet