Članak

Atentat na državnog tužioca Egipta

Egipatski državni tužilac Hišam Barakat, poznat kao predvodnik obračuna vlasti sa ekstremistima, ranjen je danas kada je na njegovo vozilo bačena bomba, a odgovornost za napad preuzela je manje poznat

Egipatski državni tužilac Hišam Barakat, poznat kao predvodnik obračuna vlasti sa ekstremistima, ranjen je danas kada je na njegovo vozilo bačena bomba, a odgovornost za napad preuzela je manje poznata grupa, koja sebe naziva "Narodni otpor Gize", prenosi novinska agencija Patria.

Državna novinska agencija MENA javila je da je Barakat zadobio "lakše povrede" u eksploziji bombe koja je pogodila konvoj vozila, među kojima se nalazilo i njegov automobil, dok su prolazili kroz rezidencijalni deo Kaira, u Helipolisu.

U napadu je povrijeđen i jedan član obezbjeđenja i obojica su prevezeni u bolnicu. Tužilac je najverovatnije povrijeđen samo djelićem stakla tokom eksplozije.

Reuters prenosi da je u saopštenju koje je grupa "Narodni otpor Gize" postavila na Facebook stranici, navedeno je da su napali Barakata ispred njegovog doma u Heliopolisu. Ta grupa je, također, postavila fotografije za koje tvrdi da su snimljene tokom napada.

Barakat je, nakon svrgavanja bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, na sud poslao hiljade islamista, od kojih su stotine osuđene na smrt ili dugogodišnju robiju.

#Svijet