Članak

Općina Centar: Sanacija klizišta u Pruščakovoj ulici

Od marta ove godine, kada je započet projekt sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici, sarajevska Općina Centar, do sada su okončani radovi na zamjeni kompletne infrastrukture

Od marta ove godine, kada je započet projekt sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici, sarajevska Općina Centar, do sada su okončani radovi na zamjeni kompletne infrastrukture drenažnog sistema odnosno vodovodne mreže sa priključcima na okolne stambene objekte te fekalne i oborinske kanalizacije. prenosi novinska agencija Patria. 

–Otežavajuća okolnost prilikom izvođenja radova je činjenica da nijedan katastarski izvadak podzemnih instalacija nije odgovarao stanju na terenu, pa su radnici morali ručno prekopati kompletan teren, što je obiman posao koji zahtijeva puno vremena. Osim toga, ni vremenske prilike nisu nam išle u korist jer po kiši nije bilo moguće izvoditi betonske radove na stepeništu.

Uz saglasnost Općine Centar, kao investitora projekta, dodatno će biti izvršena sanacija potpornog zida između Šahovskog kluba i stepeništa, što prvobitnim projektom nije bilo predviđeno. Radovi na sanaciji ovog klizišta će koštati oko 700.000 KM, sredstva koja je izdvojila Općina Centar– kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji je realizator i nadzor ovog projekta.

Babić je dodao da nisu korektne primjedbe određenog broja stanara okolnih zgrada koji žele iskoristiti ovu situaciju i naplatiti nešto za šta nisu uzrok radovi na sanaciji klizišta. Zavod za izgradnju KS posjeduje fotodokumentaciju stanja objekata prije početka izvođenja radova iz koje je vidljivo da su pukotine u zidovima postojale prije nego što je započeo projekt sanacije klizišta u Pruščakovoj ulici.

Po završetku izgradnje novog armirano-betonskog stepeništa, koja je u toku, projektom je planirano postavljanje kamenih gazišta i odmorišta koja će biti popločana granitnim kockama te ugradnja nove ulične rasvjete i rukohvata, klupa od livenog željeza i posebno dizajniranih korpi za otpatke.

S obzirom na ambijentalnu cjelinu stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ''Sloga'' i Šahovskog kluba ''Bosna'', arhitektonski studio ''Firma'' je prilikom izrade projektne dokumentacije predvidio da svako odmorište tematski bude vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ''Sloge'', odnosno na svakoj klupi na odmorištu će biti postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojih će prolaznici moći slušati najpoznatije numere ovih izvođača.

Također je planirano postavljanje stola sa šahovskim figurama na odmorištu kod Šahovskog kluba ''Bosna'' gdje bi prolaznici mogli uživati u ovoj drevnoj igri. Zavod za izgradnju je, nakon provedenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, angažovao građevinsku firmu ''Harysco'' d.o.o. Sarajevo za izvođenje radova, saopćeno je iz Općine Centar.  

#BiH