Članak

Slučaj Naser Orić: Tužilaštvo BiH zatražilo oduzimanje dokumenata i ograničenje kretanja na KS i ZDK

Sudinica Marenić odluku će donijeti naknadno a ona će biti pismeno uručena i Tužilaštvu BiH i odbrani Nasera Orića.

Završeno je ročište pred sudinicom za prethodni postupak Suda BiH Željkom Marenić u slučaju Naser Orić a za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da postoji osnov sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 8.6. 1992. i 12.7.1992. u mjestu Zalazje općina Srebrenica.

Tužilac Miroslav Janjić kazao je da Tužilaštvo provodi istragu zbog osnova sumnje za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u kojem je stradao veći broj stanovništva srpske nacionalnosti.

Tužilac Janjić istako je da osnov sumnje proizilazi iz izjava svjedoka, članova porodica žrtava i iz činjenice da je Orić tada bio pripadnik Armije RBiH.

- Mjere zabrana tražimo zbog opasnosti od bjekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicionom postupku, također zbog utjecaja na svjedoke. Tražimo da se Oriću ograniči kretanje na područje KS i ZDK jer dio svjedoka koji trebaju biti ispitani nastanjeni su u USK i TK. Također, tražimo da se Orić sedmično javlja u MUP KS u Centru i smatramo  da su mjere adekvatne za uspješno provođenje postupka.

Edina Rešidović iz tima odbran Nasera Orića kazala je da prije nego Sud odluči o mjerama zabrane mora preispitati da li postoji dovoljno dokaza o osnovama sumnje a koje se Oriću stavljaju na teret.

- Sud mora odgovoriti i na druga pitanja o tome da li se radi o već presuđenoj stvari i mora se poštovati postupak ne bis in idem - istakla je  Rešidović.

Ona je kazala da se Oriću stavlja na teret komandna odgovornost, ali da je sud u Hagu pravosnažno presudio da on nije imao efikasnu kontrolu nad pojedinim jedinicama TO Srebrenica te da je Haški tribunal u potpunosti oslobodio komandne odgovornosti. Ona je također kazala da se u osnovama sumnje u onome što je Tužilaštvo predalo ne navodi se nigdje njegova lična aktivnost već samo komandna odgovornost, a presudu o tome donio je Hag.

Lejla Čović, također iz tima odbrane Nasera Orića osvrnula se na mjere zabrane koje traži Tužilaštvo BiH  te je napomenula da ekstradicioni postupak nije izvršen jer je Orić pokušao biti nedostupan bh. pravosuđu već je u Švicarsku putovao na pozv Bošnjaka za obilježavanje 20. godišnjice srebreničkog genocida.

- Časni sude, moj branjenik je još u novembru 2008. godine dao iskaz kao osumnjičeni i od tada je više puta putovao iz zemlje i vraćao se što je utvrdio švicarski sud. On nikada  nije pokušao utjecati na svjedoke i niti zna ko su svjedoci. Zato odbrana traži da se odbace svi zahtjevi Tužilaštva BiH koje se tiču mjera zabrane mom branjeniku - istakla je Čović.

Inače Tužilaštvo je zatražilo da se Oriću  oduzmu svi putni dokumenti te da se zabrani izdavanje novih dokumenata zbog opasnosti od bijega, a sudinica je u dva navrata tražila pojašnjenje od tužioca Janjića zbog čega smatra da bi Orić mogao pobjeći. Sudinica Marenić odluku će donijeti naknadno a ona će biti pismeno uručena i Tužilaštvu BiH i odbrani Nasera Orića. 

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice u petak je izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije za navodne zločine u selu Zalazje kod Srebrenice.

Određen mu je ekstradicijski pritvor gdje je proveo 14 dana. Izručenje je tražila Srbija, ali i BiH te je švicarski sud odlučio u korist BiH.

#BiH