Članak

Koncertom Sarajevske filharmonije otvaraju se Baščaršijske noći

Koncert će se održati u sarajevskoj Vijećnici sa početkom u 21:30 sati. Jedan od članova organizacionog odbora, Goran Rašić kazao je da je Festival kroz 20 godina postao brend i prepoznatljiv ljetni

Festival Baščaršijske noći ove godine slavi dvadesetu godišnjicu postojanja i u skladu s tim svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno 1. jula, koncertom orkestra Sarajevske filharmonije, piše bh. novinska agencija Patria.

Koncert će se održati u sarajevskoj Vijećnici sa početkom u 21:30 sati. Jedan od članova organizacionog odbora, Goran Rašić kazao je da je Festival  kroz 20 godina postao brend i prepoznatljiv ljetni Festival u BiH, ali i regionu.

- Veliki je uspjeh da nešto traje 20 godina. Zahvaljujemo se građanima Sarajeva, ali i ostaloj publici koja redovno posjećuje Festival i koja je uveliko utjecala da Festival postane brend. Festival  se već 20 godina trudi da upotpuni kulturni sadržaj Sarajeva i da svake večeri naši sugrađani i turisti imaju priliku da posjete programe - kazao je Rašić.

Predsjednik organizacionog odbora Festivala, Dževad Šabanagić kazao je da je iako u teškoj finansijskoj situaciji Festival se uspio održati, te nam u predstojećem mjesecu julu donosi 29 raznovrsnih programa.

Likovne izložbe, predstave, brojni koncerti, festival folklora, samo je dio onoga što ove godine Festival Baščaršijske noći nudi javnosti.

U sklopu Festivala održat će se 17. po redu Međunarodni festival folklora na kojem će nastupiti ansambl iz Kolumbije, Sjevernog Kipra, Hrvatske, Slovačke i BiH.

U saradnji sa ambasadom Turske i Yunus Emre Institutom predstaviti će se Kolektif Istanbul i Ilhan Ershin's Istanbul Sessions sa tradicionalnom turskom muzikom.

U okviru Festivala održat će se premijera poznate komedije „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka. Pored toga publika će moći uživati i u najpoznatijim monodramama Josipa Pejakovića.

Zatvaranje Festivala planirano je koncertom grupe Regina  koji će tim koncertom obilježiti 25 godina svoga postojanja, a održat će se 31. jula na platou BBI centra sa početkom u 21 sat. 

#Lifemagazin