Članak

Mađarska se ogradila od Srbije bodljikavom žicom, slijedi podizanje zida visokog 4 metra

Mađarska je završila postavljanje ograde od bodljikave žice na granici sa Srbijom. Ograda je namijenjena odbijanju desetine hiljada izbjeglica koji u tu zemlju naviru iz Srbije, objavilo je mađarsko m

Mađarska je završila postavljanje ograde od bodljikave žice na granici sa Srbijom. Ograda je namijenjena odbijanju desetine hiljada izbjeglica koji u tu zemlju naviru iz Srbije, objavilo je mađarsko ministarstvo odbrane, prenosi novinska agencija Patria.

Ograda se sastoji od tri linije bodljikave žice, a postavljena je na dužini od 175 kilometara granice sa Srbijom. Ipak, prema izvještajima međunarodnih medija, ograda nije učinkovita u zaustavljanju izbjeglica koji su se namjerili probiti dalje na zapad tim putem.

Sljedeća faza uključuje izgradnju drvenog zida visokog četiri metra, a radnici i vojnici mađarskog ministarstva odbrane već su započeli s gradnjom barijere.

Cijeli projekt "zida", najavljen od strane mađarskog premijera Viktora Orbana početkom juna, trebao bi biti završen kroz nekoliko mjeseci.

Barikade tog tipa podignute su još i u Grčkoj, Španiji i Bugarskoj. Mađarske vlasti tvrde kako je u zemlju od početka godine ilegalno, iz smjera Srbije, ušlo preko 60.000 izbjeglica.

Područje granice trenutno nadzire oko 1000 graničara, a njihov bi broj trebao narasti na 3000 početkom septembra.

Antiimigracijska politika Fidesza Viktora Orbana u Mađarskoj uživa podršku birača, a najnoviji potezi mađarskog premijera nastavljaju zabrinjavati zapadne diplomate u toj zemlji.

Podsjetimo, u augustu na granicama Europske unije zabilježen je rekordan broj izbjeglica, njih 107 hiljada, kako javlja Frontex.

Najveća grupa tražitelja azila po nacionalnosti u 2015. godini su Sirijci, a na drugom mjestu nalaze se Afganistanci, piše Index. 

#Svijet