Članak

IZ pomaže Gračanici: Donirali 100.000 KM za one kojima je grad polupao crijep

Islamska zajednica u BiH donirala je 100.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Gračanice, a novac je namijenjen onima koji su tokom posljednjeg nevremena koje je zahvatilo ovu općinu, ostali bez krov

Islamska zajednica u BiH donirala je 100.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Gračanice, a novac je namijenjen onima koji su tokom posljednjeg nevremena koje je zahvatilo ovu općinu, ostali bez krova nad glavom, saopćili su iz IZ, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Gračanicu je prije nekoliko dana pogodilo snažno nevrijeme praćeno gradom, nakon čega su uništeni krovovi na 1.629 kuća u naseljima Gornja Orahovica, Miričina i Rašljeva. Prema procjenama kantonalne uprave Civilne zaštite, uništeno je oko 1,3 miliona komada crijepa, pa će za sanaciju trebati više od milion KM.

Novac koji je za građane Gračanice obezbijedila Islamska zajednica BiH bit će utrošen na saniranje krovova onima koji sami nisu u stanju namiriti pričinjenu štetu.

Ova pomoć bit će realizirana u saradnji s Općinom Gračanica, prenosi NAP.

Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona bio je više nego zadovoljan donacijom Islamske zajenice, ali je istakao da ga posebno raduje to što IZ pomoć realizira preko lokalne zajenice.

- Niko osim lokalne zajednice, koja sarađuje sa džematima Islamske zajenice, nema bolji uvid o tome kojem stanovništvu je pomoć potrebna. Ova pomoć nam je dobro došla, naročto zbog toga jer je došla odmah nakon katastrofe koja nas je zadesila – rekao je Umihanić, prenosi NAP.

#BiH