Članak

Obilježena 19. godišnjica masakra na pijaci Markale

Vijenac na Markalama danas je položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, vijenac je položio njegov savjetnik Haris Bašić.

Građani Sarajeva i visoki državni zvaničnici danas su učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i minutom šutnje obilježili 19. godišnjicu masakra na poznatoj sarajevsoj pijaci Markale, u kojem su ubijena 43 građanina Sarajeva, a više od 80 ih je teže i lakše ranjeno, prenosi bh. novinska agencija Patira (NAP).

Minobacačka granata ispaljena je sa srpskih položaja iz pravca Trebevića. Za ovaj zločin danas se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu sudi ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i generalu Vojske RS Ratku Mladiću.

Ovo je bio drugi veliki masakr na ovoj sarajevskoj pijaci. Prvi masakr na Markalama dogodio se 5. februara 1994. godine između 12.10 i 12.20 sati. Minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići pao je na prepunu gradsku pijacu. Tada je ubijeno 68, a ranjena 144 građanina Sarajeva.

Drugi masakr na Markalama dogodio se 28. avgusta 1995. godine.

Vijenac na Markalama danas je položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, vijenac je položio njegov savjetnik Haris Bašić, prenosi NAP.

#BiH