Članak

Borba protiv korupcije: Crnkić potpisao plan u skladu sa uvjetima EU

Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) potpisao je danas Plan aktivnosti borbe protiv korupcije ZZO KS, a u okviru projekta Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu kojeg provodi Ce

Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) potpisao je danas Plan aktivnosti borbe protiv korupcije ZZO KS, a u okviru projekta Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu kojeg provodi Centar civilnih inicijativa (CCI), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici ZZO KS na čelu sa direktorom dr.sci. Kenanom Crnkićem, te referentni predstavnik CCI gospodin Zoran Adžaip.

- Donošenju Plana prethodile su zajedničke aktivnosti na analizi stanja i detektovanju žarišta koruptivnih pojava u različitim segmentima zdravstva u našoj zemlji - saopćeno je danas.

Projekat Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu provodi se pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) te ima, između ostalog, za cilj potpunu implementaciju Poglavlja 2-Strategije i akcionog plana kroz kontinuirani monitoring, razvoj specifičnih anti-koruptivnih politika i dobrih praksi,  a što će rezultirati značajnim podizanjem javne svijesti na svim razinama.

Crnkić je izjavio da su se potpisivanjem  ovog izuzetno značajnog dokumenta stekli preduslovi za studiozan i sistematičan pristup u borbi protiv korupcije kao višedimenzionalnog fenomena te izrazio uvjerenje da će potpuna implementacija operativnog programa rezultirati višestrukim benefitima za sve učesnike u području javnog zdravstva, te ultimativno za osiguranike, odnosno građane Kantona Sarajevo. 

#BiH