Članak

Autori najpopularnije aplikacije među muslimanskim vjernicima u BiH ne žele otkriti identitet

Internet aplikacija popularna među muslimanskim vjernicma u BiH Vaktija.ba dobila je aplikaciju za pametne telefone, prenosi novinska agencija Patria.

Internet aplikacija popularna među muslimanskim vjernicima u BiH Vaktija.ba dobila je aplikaciju za pametne telefone, javio je BIR, prenosi novinska agencija Patria.

Krasi je jednostavan dizajn, no iza svega stoji pregršt opcija kojima se bez poteškoća upravlja informacijama o namaskim vremenima kao i podsjetnicima za namasko vrijeme.

Vaktija je poseban muslimanski kalendar koji sadržava namaska vremena, tj. vremena pet dnevnih molitvi muslimana. Namaska vremena na web-stranici Vaktija.ba i aplikaciji su preuzeta iz Takvima koji izdaje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.
Prvobitno je Vaktija.ba sadržavala samo vaktiju za Bosnu i Hercegovinu ali je odnedavno uključeno i područje Sandžaka, te će se i aplikacija moći koristiti u tim područjima.

Uz pomoć ove aplikacije moguće je da vas telefon podsjeća za svaki namaz, i to tako da odvojenim alarmom najavljuje skori dolazak namaskog vremena (do 1h ranije), a potom i diskretno upozorenje da se namasko vrijeme primaklo.

Aplikacija takođe omogućava automatsko gašenje tonova uređaja (ili prebacivanje na vibraciju) tokom perioda obavljanja namaza, te ponovno aktiviranje prebacivanje uređaja u normalni rad. Veoma korisna opcija je i brojač koji pokazuje koliko vremena je ostalo do narednog namaza.

U izradi aplikacije se mislilo i na posebnost džume u odnosu na podne, te postoje opcije kojima se i to može uskladiti sa svojim navikama.

U slučaju ranije obavljenog namaza, poput "ranog sabaha" koji npr. postači obave u prvom vremenu nakon zore, može se isključiti naredni alarm za sabah. Aplikacija će alarm za naredni dan normalno aktivirati u skladu sa ranijim podešavanjima.

Aplikacija je besplatna i ne sadrži nikakve reklame. Može se preuzeti na Google Play, za sada samo za korisnike android telefona. Očekuje se razvoj aplikacije i za platforme iOS i WinPhone.

Zanimljivu aplikaciju duži period razvija tim entuzijasta, informatičkih stučnjaka,  koji ne žele otkriti svoj identitet. Za njih je, kažu, to poklon vjernicima kojeg ne žele komercijalizirati.  
Web-stranica Vaktija.ba postoji od 2008. godine, prenosi NAP.

 

#BiH