Članak

GSS-ovci koji su pronašli minu na Prenju: Čudno je ovo sve, prije mjesec nije bila na stazi

Spornu minu pronašao je planinar iz Zenice Armin Gazić, kojeg su Turić i Mešukić čekali na Prenju sa grupom od 30-ak zeničkih planinara tog vikenda. No, samo Božija volja odlučila je da sve ne krene p

Ne želim dizati paniku i optuživati nekoga, ali sve ovo oko mine koju smo na Prenju uklonili proteklog vikenda, pomalo je čudno. Evo, garantiram da je na tom mjestu nije bilo prije 30 dana – kaže GSS-ovac Emir Turić (26), član stanice u Konjicu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP) 

Njegov stariji i iskusniji kolega Mersud Mešukić i on u prošli su vikend spriječili veliku tragediju koja se mogla desiti na najprometnijoj stazi na planini Prenj, koja vodi od mjesta Bijela prema Jezercu. Iako su rizikovali i vlastite živote, uklonili su pješadijsku minu sa planinarske staze koja je svakog trenutka prijetila da ubije nekoga od planinara.

Niko ne zna otkud mina na tako prometnom mjestu i kako to da je niko ranije nije vidio, ili ono najgore - stao na nju. Prema riječima planinara, staza na kojoj je pronađena mina najfrekventnija je planinarska staza na ovoj hercegovačkoj planini. Grube procjene kažu da samo tokom vikenda ovim stazom prođe najmanje stotinu ljudi.

Minu je pronašao planinar iz Zenice Armin Gazić, kojeg su Turić i Mešukić čekali na Prenju sa grupom od 30-ak zeničkih planinara tog vikenda. No, samo Božija volja odlučila je da sve ne krene po zlu.

- Odgovornost na sebe preuzeo je kolega Mersud. On je naš stariji kolega, koji ima iskustvo kao specijalac i u bivšoj Jugoslaviji. Sve je uradio na najvišem nivou. Uklonio je minu sa staze, a onda joj je deaktivirao i upaljač – kaže Turić.

- Prije mjesec dana vodio sam grupu stranih turista ovom stazom i baš sam sjedio na kamenu gdje smo sada pronašli minu. Tad mine nije bilo na tom mjestu. U to sam siguran. Jer, da je bila ispod njega, ili sam je morao vidjeti ili stati na nju – kaže Turić za NAP. Minu, objašnjava, nije mogla donijeti ni voda. Osim toga, čudi da je bila potpuno očuvana.

- Oko jednog kilometra dalje postoje minska polja, ali ne i na tom dijelu kuda prolaze planinari – dodaje Turić. On je jedan od četvorice konjičkih GSS-ovaca koji su se polovinom maja helikopterom Oružanih snaga BiH prvi spustili u poplavljeni Maglaj kako bi pomogli kod evakuiranja stanovništva. Iza njega je veliko iskustvo u spašavanju ljudi, a na Prenju poznaje svaki kamen.

Za posljednji slučaj koji se dogodio na Prenju kaže da je samo još jedan dokaz da na planine, naročito one surove, ne treba ići bez vodiča, čije iskustvo često može spasiti živote.

Iako su društvene mreže prepune komentara kako planinari nisu smjeli dirati minu i kako su trebali čekati Civilnu zaštitu, Turić kaže da je to bilo previše rizično.

- Jasno je da smo rizikovali i svoje živote uklanjajući tu minu, ali je nismo smjeli ostaviti ni pola sata, a kamoli više na tom mjestu. Morali smo je ukloniti odmah. Nismo imali vremena čekati ni Civilnu zaštitu ni BHMAC. Osim toga, kolega Mešukić je toliko iskusan da smo svi imali apsolutno povjerenje u njega – kaže Turić, piše NAP.

 

#BiH