Članak

Pčelarstvo: 12. Bee Fest od 10. do 14. septembra

S obzirom da je zima bila blaga, a proljeće i ljeto s puno padavina prinosi su smanjeni u odnosu na nekoliko proteklih godina.

Od 10. do 14. septembra 2014. godine na Trgu oslobođenje Alija Izetbegović bit će održan 12. Internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee Fest na kojem će učestvovati više od 50 izlagača, kazala je Samira Katica – Arnautović iz Direkcije Sajma za bh. novinsku agenciju Patria.

- Dobar dio pčelara se prijavio, a kakva je godina bila mi smo prezdovoljni. I ove godine imat ćemo med sa svih područja BiH i regiona različitih sorti. Osim toga, za naše izlagače pripremit ćemo savjetovanja i edukativni dio o prevazilaženju prepreka u pčelarstvu – kazala je Katica – Arnautović.

S obzirom da je zima bila blaga, a proljeće i ljeto s puno padavina prinosi su smanjeni u odnosu na nekoliko proteklih godina.

- Zbog takvih vremenskih prilika, pčele su radile skoro tokom cijele godine i bila im je potrebna dohrana, ali kako ističu pčelari kvalitet meda nije izostao – kazala je Katica – Arnautović.

Ona je naglasila da pčelari u ovom periodu godine imaju pune ruke posla na pčelinjacima, a u nekim dijelovima BiH kao što su Glamoč, Drvar, Livno, Kupres vrijesak medi iznad svih očekivanja što je pogodovalo i pčelarima koji preferiraju seleće pčelarstvo.

- Oni koji se ne bave selećim pčelarstvom već se pripremaju za uzimljavanje pčela, obezbjeđuju dovoljno hrane jer nikad se ne zna kakva će zima biti – kaže ona.

Treba podsjetiti da će i na ovom Bee Festu biti dodijeljene nagrade za kvalitet meda, a koji će izabrati posjetioci sa stručnim žirijem. Kako nam je pojašnjeno iz Direkcije Sajma, slučajnim odabirom se uzimaju uzorci koji su šifrirani i takvi se šalju u laboratoriju na analizu.

- Postoji proces koji se zove organoleptika koji pokaže sastav meda, od čega je, odredi miris, okus, primjese ukoliko ih ima i na osnovu toga se odlučuje  - kazala je Katica – Arnautović.

Izuzev pčelara, na Sajmu će se predstaviti i proizvođači ljekobilja koji će predstaviti raznoliku paletu proizvoda, piše Patria.

#Biznis