Članak

Završen Sajam šljive: Medalja za kvalitet pirodnom soku od jabuke

Kako je istakao Taib Bajramović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Greni-smit" u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih, ali i novih selekcioniranih

Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajamu šljive predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i Bosne i Hercegovine. U četiri dana Sajma izlagači su imali priliku da prezentuju svoje proizvode i uspostave nove poslovne kontakte, a dodijeljene su i nagrade, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Medaljom za kvalitet Gradačačkog sajma nagrađen je zajednički proizvod, prirodni sok od jabuke, firmi "Zorg-In" Kornica-Šamac i "Greni-smit" Gradačac. Kako je istakao Taib Bajramović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Greni-smit" u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih, ali i novih selekcioniranih voćnih zasada ove godine započeli su sa proizvodnjom soka.

- Željeli smo vidjeti da li možemo napraviti jedan kvalitetan prirodni proizvod bez dodataka, i analize su pokazale da smo na pravom putu. Jabuka je iz vlastitog voćnjaka, a imamo i nove zasade u Kornici, tako da ne bi trebalo biti problema sa sirovinom. Pokušat ćemo i sa sokovima od kruške, jabuke i  jagode. Izložba nam je dobro poslužila da se predstavimo narodu, da vide šta i kako radimo. Na ovakvim manifestacijama čovjek ne očekuje da nešto proda, već da upozna javnost sa svojim radom - kazao je Bajramović. 

Nastupom na ovogodišnjem Sajmu šljive zadovoljni su predstavnici firme ALRAKHA iz Jordana. Od 2011. godine imaju predstavništvo u Sarajevu i bave se izvozom proizvoda iz BiH u Jordan i okolne zemlje. Izvoz se najviše bazira na proizvodima firme Helios Banovići, čiji su zastupnici, i ogrjevnog drveta. U Jordan plasiraju voće i povrće iz Bosne i Hercegovine, najviše jabuku. 

Zadovoljstvo prezentacijom na Sajmu šljive ističe Gokče (Gokce) Misirli, konsultant za strane investicije, i Sabri Yigit, generalni koordinator proizvodnje iz turske firme Derin koja proizvodi mreže za uzgoj ribe. Imali su kontakt sa predsjednikom Udruženja ribara u Gradačcu i nadaju se saradnji i u budućnosti.

Unatoč teškoj godini za poljoprivredne proizvođače, sajam je i ove godine ispunio očekivanja izlagača, ali i posjetilaca.

#BiH