Članak

FOTO Planinari iz Sarajeva i Banja Luke na najvišem vrhu Slovenije

Fotografije sa Triglava bh. novinskoj agenciji Patria ustupili su članovi HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo, Udruženja "Avantur" iz Sarajeva i Planinarsko-alpinističkog kluba "Summit" iz Banja Luke, čiji

Grupa planinara iz Sarajeva i Banja Luke popela se na najviši vrh Slovenije, nepregledni Triglav, kako bi obilježili 120. godišnjicu od postavljanja Aljaževog stolpa, malog planinarskog zaklona u slučaju nevremena sagrađen na 2.864 metra nadmorske visine, što ujedno znači i planinarsko sklonište na najvišoj nadmorskoj visini u Sloveniji.

Fotografije sa Triglava bh. novinskoj agenciji Patria ustupili su članovi HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo, Udruženja "Avantur" iz Sarajeva i Planinarsko-alpinističkog kluba "Summit" iz Banja Luke, čiji su članovi proveli protekli vikend na ovom prekrasnom planinskom vrhu.

Zajedno sa planinarima iz BiH Aljažev stolp posjetili su i planinari iz Slovenije i Austrije.

Triglav je najviši planinski vrh u Sloveniji i Julijskih Alpa - visok 2.864 metra.

Planinari su ga prvi put osvojili 26. avgusta 1778. godine.

Nedaleko od vrha Triglava, 350 metara niže, nalazi se najveći planinarski dom u Sloveniji Kredarica, na 2.514 metra nadmorske visine. Na Kredarici se nalazi i meteorološka stanica, koja bilježi vrijedne meteorološke podatke. Osim Kredarica, na Triglavu se 400 metara niže, s južne strane nalazi i planinarski dom Planika.

 

#BiH