Članak

Dom naroda PSBiH oborio zakon kojim se sprečava povećanje plata za funkcionere

Nije postojala opće većine, jer su ZA glasala 7, protiv 7, jedan suzdržan.

(Patria) - Dom naroda PS BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.
Ovaj prijedlog nije prihvaćen, a nakon što je ranije usvojena hitna procedura.

Nije postojala opća većina, jer su ZA glasala 7, protiv 7, dok je jedan delegat bio suzdržan. Zapravo ostvarilo se ono zbog čega su jučer zastupnici u Predstavničkom domu PSBiH i strahovali, da će ovaj prijedlog biti zaustavljen na Domu naroda. 

„Konstatujem da nismo usvojili Prijedlog zakona o plaćama“, kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavat će se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Ovim izmjenama plaće imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed općeg trenda rasta cijena. 

Ovaj zakon jučer je usvojio Predstavnički dom PS BiH. Delegati iz Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović, Safet Softić, Džemal Smajić, Dženan Đonlagić pa i Kemal Ademović pozvali su Dom da prihvati hitnu proceduru.

#BiH