Članak

Dodikove poruke: BiH može u EU, ali samo po mojim pravilima

Dodik je upoznao ambasadoricu Francuske o aktivnostima koje se provode u Republici Srpskoj, a tiču se pripreme i usvajanja seta reformskih zakona, koji će biti praktičan odgovor na sugestije EU koje s

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banja Luci sa ambasadoricom Francuske u BiH Kler Bodoni ( Claire Bodonyi), prenosi novinska agencija Patria. 

Dodik je upoznao ambasadoricu Francuske o aktivnostima koje se provode u Republici Srpskoj, a tiču se pripreme i usvajanja seta reformskih zakona, koji će biti praktičan odgovor na sugestije EU koje su stigle u BiH, kroz posljednju inicijativu EU.

On je ponovio da podržava posljednju inicijativu EU za bržim napredovanjem BiH u evrointegracijama. Upoznao je ambasadoricu Francuske da je svoj stav o tome prenio i ministrima vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, koji su razumjeli nastojanja da se u Izjavi koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH uvrsti poštovanje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i uređenje BiH.

Dodik je upozorio na činjenicu da pojedini političari u BiH pokušavaju da i ovu inicijativu zloupotrijebe zarad ostvarivanja svojih stranačkih ciljeva. Predsjednik Republike Srpske i ambasadorica Francuske osvrnuli su se i na nedavne terorističke napade u Francuskoj, istakavši da je francusko društvo i država uprkos velikim izazovima kojima su bili suočeni odgovorili na adekvatan način, demonstrirajući stabilnost i demokratičnost francuskog društva i države, saopćeno je iz Dodikovog kabineta. 

#BiH