Članak

PROTESTI U SARAJEVU Zornić poručila Zapadu: Ne testirajte naše strpljenje, zamijenite HDZ-ovog Schmidta u OHR-u

Dodala je da sve što se dešavalo od oktobra do sada "pokazuje da smo bili upravu kada smo upozoravali da uvode aparthejd".

(Patria) - Prvo pitanje je zašto smo se danas okupili? Okupili smo se da istaknemo neprihvatanje Schmidtizacije Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da spriječimo cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine. Susjedne države instrumentalizirale su ured OHR-a i preko njega nam uvode aparthejd”, poručila je na protestima u Sarajevu Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

Podsjećamo, u 14 sati počeli su protesti ispred OHR-a protiv politika Christiana Schmidta i međunarodne zajednice i planova za nametanje novih odluka. 

"Neki političari su izdali povjerenje građana i dali podršku Schmidtu da samovoljno mijenja Ustav i to samo entiteta FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države s hiljadugodišnjom tradicijom, je nedopustivo čak i u najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta.  Potrebna nam je izmjena Ustava BiH u skladu s presudom ESLJP u predmetu Zornić", istakla je Zornić. 

Dodala je da sve što se dešavalo od oktobra do sada "pokazuje da smo bili upravu kada smo upozoravali da uvode aparthejd".

"Energično zahtijevamo da strani političari i diplomate prestanu s miješanjem u politički život naše zemlje. Od domaćih političara očekujemo ispunjavanje 14 prioriteta. Šta to mi poručujemo - poruka zapadnim diplomatama nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate. Pošaljite nam sposobnog i objektivnog  visokog predstavnika umjesto sadašnjeg, HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčević. Poruka i "trojci" nemojte testirati naše strpljenje borbom za fotelje jer ugrožavate BiH. I da ponovimo, ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH", poručila je Zornić. 

#BiH