Članak

Slučaj Sutorina: Loptica prebačena na novo Vijeće ministara BiH

Zadužuje se novo Vijeće ministara BiH da, zajedno s Državnom komisijom za granice, izradi tri sveobuhvatne, primarno pravne, stručne analize, s posljedicama po interese BiH, sa stanovišta očuvanja nje

Na 5. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeni su zaključci zastupnike Saše Magazinovića (SDP) u vezi slučaja Sutorina, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Polazeći od načela da tuđe nećemo, a svoje ne damo, u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim pravom, imajući za primarni cilj očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti naše zemlje, Zastupnički dom PSBiH konstatira:

1. Izvještaj Badinterove komisije je neupitan dio međunarodnog prava sa snagom međunarodne presude, te, kao jedan od temelja Daytonskog mirovnog sporazuma, ima pravo prvenstva nad drugim aktima te vrste, čime se jamči neupitnost teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

2. Zadužuje se novo Vijeće ministara BiH da, zajedno s Državnom komisijom za granice, izradi tri sveobuhvatne, primarno pravne, stručne analize, s posljedicama po interese BiH, sa stanovišta očuvanja njenih međunarodno priznatih granica s Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom. Na tim osnovama Zastupnički dom će organizirati javnu raspravu u cilju potpisivanja sporazuma o državnim granicama sa susjedima.

Podsjećamo, na prošloj sjednici održana je rasprava o Prijedlogu rezolucije o Sutorini zastupnika Denisa Bećirovića.

#BiH