Članak

Zašto Dino Konaković treba biti premijer Kantona Sarajevo

Na sutrašnjoj sjednici Kolegija SDA trebalo bi biti razmatrano ime mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo, a potom bi Predsjedništvo donijelo konačnu odluku o kandidatu, piše novinska agencij

Na sutrašnjoj sjednici Kolegija SDA trebalo bi biti razmatrano ime mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo, a potom bi Predsjedništvo donijelo konačnu odluku o kandidatu, piše novinska agencija Patria. 

Do sada se govorilo o imenima Huse Ćesira, privrednika iz Novog Grada koji je odbio ponudu. Također, na razgovoru je bio i Adem Zolj, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, ali ni on nije bio baš voljan prihvatiti se ove užarene fotelje. 

Na koncu u igri je ostao Jasmin Bučo, jedan od izvršnih direktora u JP Autoceste FBiH i iznenada je veliki broj članova općinskih i Kantonalnog odbora SDA Sarajevo predložio i Elvedina Dinu Konakovića, šefa Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Ćesir koji nije prihvatio ponudu, kako su nam potvrdili izvori iz KO SDA Sarajevo predložio je Bakira Karahasanovića, bivšeg direktora Međunarodno aerodroma Sarajevo. 

No, najveći dio članstva smatra da bi Konaković bio najbolje rješenje. Riječ je o iskusnom zastupniku SDA, koji je na ovim izborima pokazao da veliki broj ljudi mu vjeruje. Iako je bio na jako niskom mjestu na listi kandidata za zastupnike po broju glasova gotovo da je sustigao nosioca liste. 

Osim toga, njegovo iskustvo u zakonodavnoj vlasti, te poznavanje funkcioniranja Vlade Kantona Sarajevo daje mu prednost u odnosu na druge kandidate. Jer u slučaju da bude izabran za mandatara, ne bi se vrijeme trošilo na uhodavanje novog premijera i učenje već bi se moglo odmah baciti na posao. 

Vremena ionako odavno više nema, potrošeno je a građani su na granici strpljivosti. Stoga bi najbolje rješenje bilo imenovati za mandatara nekoga ko je odavno u kantonalnoj mašineriji. Pitanje je naravno da li će Konaković prihvatiti ovaj vruć krompir u svoje ruke.

#BiH