Članak

Optuživan sam da destabilizujem stanje, a sada se pokazalo tačnim da će BiH ostati bez plina!

Bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo, kao reakciju na upozorenje iz ove kompanije da bi BiH mogla uskoro ostati bez ovog energenta

Bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo, kao reakciju na upozorenje iz ove kompanije da bi BiH mogla uskoro ostati bez ovog energenta.

Novinska agencija Patria pismo prenosi u cjelosti:

Mjesecima pišem o scenariju koji se sprema u gasnom sektoru. Optuživan sam da destabilizujem stanje u FBiH, da ne znam stvarno finansijsko stanje, da imam lične interese itd. Želim još jednom da ponovim da će u ponedjeljka BH-Gas dugovati dobavljačima 30 miliona USD što je ravno tranši MMF-a, a Sarajevogas će dugovati cca 70 mil. KM što je više od tranše MMF-a.

Ponovit ću, a mediji nek prosude da li je ovo normalno. Sarajevogas je svoju potrošnju od 2011. godine smanjio sa 150 miliona Sm3 na 110 miliona Sm3, a u ovoj će to biti ispod 100 miliona Sm3 (ako ostane redukcija).

Uvoz gasa u BiH je sa 280 miliona Sm3 u 2011. godini smanjen na 157 miliona Sm3 u 2014. godini.

Cijena ruskog gasa je sa 530 američkih dolara u 2012. godini smanjena na 339 na 1000 Sm3 u prvom kvartalu 2015. godine, sa tendencijom da do kraja godine bude cca 200.

Sve uprave od 1998. godine, kada je formiran BH-Gas, nikada nisu Gaspromu dugovale niti jednog dolara i sve se plaćalo u roku plaćanja koji je bio 30 dana, a sada je taj rok 45 dana i problem je sada, a nije bio tada.

Dugovi Sarajevogasa su se kretali uvijek u milionskim iznosima, ali na dan moje smjene i što je preuzeto od strane nove uprave 2011. godine je bio dug Sarajevogasa od 13 miliona KM, a ta uprava je predala dug aktuelnoj upravi u visini od cca 49 miliona KM, a sada će taj dug iznositi 70 miliona KM.

Pogledajte potrošnju 2011. godine 150 miliona Sm3 i dug iz te godine 13 miliona KM i sadašnju potrošnju od 110 Sm3 i dug od 70 miliona KM. 

Još jednom želim da ponovim da aktuelna uprava ima abnormalne troškove, cijene koje ne odgovaraju cijenama iz okruženja, da ništa nije urađeno na naplati dugovanja Birača (24 miliona KM) i ništa nije urađeno prije početka ove sezone grijanja na uređenju odnosa sa Sarajevogasom već je Vlada FBiH dobivala frizirane izvještaje o poboljšanju naplate i uspjesima aktuelne uprave. 

Ova uprava je upozorena još početkom 2014. godine da će se ovo desiti i ništa nije preuzela da se stanje popravi. Sve ovo ima pismeno zaprimljeno u BH-Gasu i ovo što se sada dešava je samo posljedica pogrešnih poteza. Očekujem da BH-Gas sada traži povećanje cijene gasa i da ubjedi javnost kako je Vlada kantona Sarajevo jedina kriva. 

#BiH