Članak

Cerić: Danas je potvrđena istina o genocidu u Srebrenici

Dr. Cerić je također uputio izraze zahvalnosti bošnjačkom oficiru za vezu u Hagu Amiru Ahmiću i njegovom timu na dosadašnjem radu i na svemu što su uradili na procesuiranju ratnih zločina.

Nakon nekoliko razočaravajućih odluka iz Haga, danas jedna ohrabrujuća, izjavio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa komentirajući konačne presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid protiv Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, prenosi novinska agencija Patria.

Pretresno vijeće Tribunala osudilo je u prvostepenom postupku Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19, Ljubomira Borovčanina na 17 i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora. Svi, osim Borovčanina su uložili žalbe na presude Pretresnog vijeća, koje je danas Žalbeno vijeće Suda u Hagu potvrdilo, odbacivši tek pojedine tačke optužnice, osim u slučaju Radivoja Miletića, čija je kazna sa 19 umanjena na 18 godina zatvora.

Dr. Cerić smatra da su današnje presude važne iz najmanje dva razloga:

- Prvo, ovom se potvrđujućom presudom konačno otklanja bilo kakva dilema oko toga da li je bilo genocida u Srebrenici. Genocid se dogodio! Prema tome, svi oni koji negiraju genocid negiraju međunarodne presude, te je nužno u našoj zemlji što prije donijeti zakon u o kažnjavanju onih koji negiraju genocid, jer negacijom genocida ne otklanja se prijetnja od nekog novog genocida.

Drugo, žrtve genocida nikada ne mogu biti u potpunosti zadovoljne. Njihovih najmilijih više nema i niko ih ne može vratiti, ali današnjom presudom žrtvama genocida ponuđeno je bar malo olakšanje, jer je potvrđena istina o genocidu, a i zločincima je potvrđena izrečena kazna“.

Stoga, danas sam sa žrtvama genocida u njihovoj tuzi za njihovim najmilijima, a s njima dijelim i satisfakciju i nadu da će zaslužena kazna stići sve ratne zločince“, naglasio je dr. Cerić.

Dr. Cerić je također uputio izraze zahvalnosti bošnjačkom oficiru za vezu u Hagu Amiru Ahmiću i njegovom timu na dosadašnjem radu i na svemu što su uradili na procesuiranju ratnih zločina.  

#BiH