Članak

Dokaz o Selmanovim mutnim radnjama: Lukač ne smije da se pojavi u FUP-u

Kako nam je kazao Midhat Karović, predsjednik Komisije za sigurnost PFBiH odluka koju je Sead Selman objavio u Službenom listu nije validna

Sljedeće sedmice trebala bi biti održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH, a na kojoj bi se trebao razmatrati odnos Nezavisnog odbora PFBiH koji je uprkos odluci Vlade FBiH imenovao Dragana Lukača na mjesto direktora Federalne uprave policije, piše novinska agencija Patria.

Kako saznajemo Zakonodavno- pravna komisija naložit će preispitivanje sporne odluke.

Kako nam je kazao Midhat Karović, predsjednik Komisije za sigurnost PFBiH odluka koju je Sead Selman objavio u Službenom listu nije validna.

- Vlada FBiH je ta koja daje plaću i ovim činom članovi Nezavisnog odbora su omalovažili sve ministre i nas kao kolege. Mi kao Komisija smo jasno kazali da se izbor morao provesti po novom Zakonu o unutrašnjim poslovima – kaže Karović.

I sama odluka mnogo je zbunjujuća, a ni najveći pravni eksperti ne mogu pojasniti da li je ispravna konstrukcija objavljene odluke.

Naime ona je naslovljena kao „odluka o konačnom prijedlogu“. Kako je moguće da konačna odluka bude konačni prijedlog. Međutim, niko od onih koje smo pozvali nisu mogli ili htjeli pojasniti o čemu je riječ.

U Vladi Federacije BiH su nas uputili na Ured za zakonodavstvo FBiH.

U Uredu za zakonodavstvo Vlade FBiH su kazali da u mjerodavnost Ureda ne spada ocjena zakonitosti akata i postupaka koji su prethodili donošenju istih od strane federalnih institucija.

- Ne možemo dati odgovor na postavljeno pitanje – kazao je Željko Silađi, direktor Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH su nam kazali da se obratimo Federalnoj upravi policije.

I tako, niko u ovoj zemlji nije nadležan za autentično tumačenje Selmanove odluke.

A da se radi o nezakonitim radnjama, dokaz je i činjenica da se Dragan Lukač, kojem je mandat na mjestu direktora istekao 7. decembra prošle godine, i pored toga što u Selmanovoj odluci stoji da stupa na snagu dan nakon objave u Službenom listu (20. januar) do danas nije pojavio na poslu.

Prema nezvaničnim informacijama on je i dalje na godišnjem odmoru. No, kako u FUP-u nailazimo na zid šutnje kada je riječ o Lukaču i njegovom statusu policijskog službenika, nejasno je kako može od 7. decembra biti na godišnjem ili bolovanju.

Prema Zakonu o policijskim službenicima, odmah po isteku mandata morao je biti raspoređen na drugu poziciju, do okončanja procesa imenovanja direktora FUP-a.

Kako Selman, Cvitanović i Numanović zarađuju platu u kafani

Mala, ali odabrana ekipa jučer se od podneva do 17 sati družila u jednom restoranu na Dolac Malti. Bivši direktor Dragan Lukač sastao se sa svojim podanicima – Seadom Selmanom, Josipom Cvitanovićem, načelnikom Sektora za administraciju i inspektorom u FUP-u Vehbijom Numanovićem.  

#BiH