Članak

Zbog fotelja se mijenja nacionalnost, živi u FBiH a na izbore prijavljuje u RS

Iz Skupštine Kantona Sarajevo to su pokušali izjašnjavajući se kao Srbi Haris Pleho i Rasim Smajić (BOSS), Nermin Bjelak (BPS-Sefer Halilović), te Sabina Čudić (Naša stranka) koja se izjašnjavala kao

Tokom proteklih mjesec dana Centralna izborna komisija BiH odbila je ovjeriti kandidature onih kantonalnih zastupnika koji su tokom procesa delegiranja za Dom naroda Parlamenta FBiH promijenili preko noći nacionalost, piše novinska agencija Patria.

Iz Skupštine Kantona Sarajevo to su pokušali izjašnjavajući se kao Srbi Haris Pleho i Rasim Smajić (BOSS), Nermin Bjelak (BPS-Sefer Halilović), te Sabina Čudić (Naša stranka) koja se izjašnjavala kao Bošnjakinja a sada iz reda „ostalih“ jer je  zafalilo kandidata u ovim klubovima.

Isto to pokušali su Edhem Fejzić i Muamer Omanović (SBB), izjašnjavajući se sada kao ostali i Hrvat.

No, ne mijenja se samo nacionalnost za fotelju. Radi se to i sa mjestom prebivališta.

Tako već više od 10 godina, posebno političari iz SDA, žive u Federaciji BiH, a mjesta prebivališta su im na teritoriji Republike Srpske kako bi mogli kandidirati se na izborima.

Primjera radi, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić živi u Tuzli, ali je prijavljen na prijeratnoj adresi u Zvorniku.

Sadik Ahmetović, državni poslanik koji je u novi saziv Parlamenta BiH izabran kao kandidat iz RS, također je u „gradu soli“ gdje ima stan, ali mu je adresa u Srebrenici.

Tu je i Adil Osmanović, koji živi u Tešnju a prijavljen je sa mjestom prebivališta u Tesliću.....

I sve to može se raditi na temelju postojećih zakonskih rješenja. 

#BiH