Članak

Tijesni rezultati: U drugi krug glasanja idu Josipović i Grabar-Kitarović

Drugi krug će se održati kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 6 sati, na temelju 99,98 posto obrađenih biračkih mjesta, aktuelni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto, Kolinda Grabar Kitarović 37,22, Ivan Vilibor Sinčić 16,42 posto te Milan Kujundžić 6,30 posto birača. Na izbore je izašlo 47,13 posto birača, to jest nešto više od milion i 787 hiljada glasača, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora trebali bi biti poznati tokom dana, nakon čega teku rokovi za prigovore, najavili su iz DIP-a.

Državno izborno povjerenstvo počelo je s objavom rezultata izbora u nedjelju u 20 sati. U 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj. Odaziv je bio nešto slabiji nego prije pet godina. Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Dvoje kandidata s najvećim brojem glasova - Josipović i Grabar Kitarović, idu u drugi krug koji će se održati 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

#Region