Članak

Patria upozoravala, Dom naroda BiH potvrdio: Spektakularna hapšenja za TV - optuženih nema

Svi uhapšeni u aferi Gibraltar uhapšeni su, a potom pušteni na slobodu iako se radi o izvlačenju novca preko računa "off shore" kompanija što je istraživala i slovenska i austrijska policija.

O problemima i brojnim nedostacima u radu bh. pravosudnih institucija, o čemu je novinska agencija Patria upozoravala mjesecima pišući o velikim aferama i spektakularnim hapšenjima pred TV kamerama, nakon kojih se onda istrage ne pomjeraju sa mrtve tačke, danas je bilo govora i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

O ovome je prije četiri mjeseca javno u emisiji Pošteno FTV-a upozorila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso poručujući da u BiH postoji pravosudna mafija, ali niko se ni od političara ni u VSTV-u, nije osvrnuo na njenu izjavu niti je shvatio ozbiljno.

Tako je delegat iz Kluba hrvatskog naroda Mario Karamatić, tokom današnje rasprave o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog (VSTV) BiH za 2013. rekao da je sam izvještaj korektno napisan.

-No, mi smo svjedoci spektakularnih hapšenja i puštanju osumnjičenih na slobodu preko noći, a da VSTV ne reaguje. Primjerice, svi uhapšeni u aferi Gibraltar uhapšeni su, a potom pušteni na slobodu iako se radi o izvlačenju novca preko računa "off shore" kompanija što je istraživala i slovenska i austrijska policija.

Nakon toga, tužiteljica je predala optužnicu na engleskom jeziku – potcrtao je Karamatić.

Patria je odmah nakon hapšenja osumnjičenih u aferi Gibraltar pisala o tužiteljici Dragici Glušac, koja je nespremna došla na ročište sa dokazima na engleskom jeziku, što je šokiralo i sutkinju Minku Kreho kojoj su bile vezane ruke, te su zbog tih propusta osumnjičeni pušteni na slobodu.

Tužiteljica Glušac je potom, naprasno otišla na bolovanje, a predmet je preuzeo tužilac Miroslav Janjić.  

#BiH