Članak

Sedam mjeseci nakon incidenta u Bratuncu: „Kolekcionar oružja“ Srđan Vrzić i dalje na slobodi

Kod Vrzić je policija dva dana nakon dženaze u Bratuncu, u blizini mezarja, pronašla veće količina naoružanja

Slučaj iz maja 2014. godine, kada je prije kolektivnog ukopa 34 civilne bošnjačke žrtve posljednje srpske agresije na BiH oskrnavljeno mezarje u Bratuncu, još nije okončan, a nije do kraja procesuiran ni penzioner Srđan Vrzić, kod kojeg je dva dana nakon dženaze u blizini mezarja pronađena veće količina naoružanja, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Dan prije ukopa stradalih Bošnjaka huligani su pokidali bošnjačka vjerska nadgrobna obilježja, od koji su napravili križeve. Dva dana nakon ovog incidenta, inspektori MUP-a Republike Srpske pronašli su ilegalno skladište naoružanja na krovu privatne kuće Srđana Vrzića, koja se nalazi neposredno uz šehidsko mezarje Veljaci, na kojem je 12. maja u prisustvu oko 5.000 osoba obavljena kolektivna dženaza za 34 civilne žrtve zločina u Bratuncu.

Pronađeno naoružanje i municija izazvali su strah kod Bošnjaka.

Svi koji su sudjelovali u incidentu skrnavljenja mezarja, kao i Srđan Vrzić, nakon davanja izjava pušteni su na slobodu.

Edin Ikanović, jedan od koordinatora aktivnosti koalicije "Prvi mart" u Bratuncu kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako je informacija iz policije o pronađenom oružju u Bratuncu imala za cilj samo uplašiti bošnjačke povratnike.

- Nakon toga, niti jedne riječi o tom slučaju – rekao je Ikanović.

- Sve je zataškano, kao da se ništa nije ni desilo – dodao je.

Tokom posljednje srpske agresije na BiH iz Bratunca je protjerano više od 21.000 Bošnjaka, a oko 3.500 njih je ubijeno.

- Sada nema nekih prevelikih tenzija, izuzev kada dođe vrijeme obilježavanja stratišta i dženaza – kaže Ikanović.

Ali, dodaje, lokalne vlasti sistemski diskriminiraju bošnjačke povratnike na svakom koraku, počev od zapošljavanja, obrazovanja pa do čišćenja snijega, piše Patria.

 

#BiH