Članak

Diktatura iz RS-a: Policija pretresa redakciju portala Klix.ba zbog Željke Cvijanović

Naime, redakciju Klix.ba pretresla je policija i računare koje koriste novinari portala.

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O.„Intersoft“ Sarajevo koje koristi „Klix.ba“ u Sarajevu. Pretres se vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo član 174, stav 2 Krivičnog zakona RS, saopćeno je iz MUP RS, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Naime, redakciju Klix.ba od jutros 8.45 sati pretresa policija i računare koje koriste novinari portala. Podsjećamo, nakon što je klix.ba 15. novembra objavio snimak premijerke RS Željke Cvijanović o kupovini poslanika u NSRS, vlasnik i glavni urednik bili su pozvani na informativni razgovor u Banja Luku.

Nakon toga je uslijedio današnji pretres. MUP RS dakle tereti klix.ba da je izvršeno sljedeće djelo:

Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena, ili omogući nepoznatom licu da se upozna sa razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana, kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se i ko tonski snimi izjavu koja je njemu namijenjena, bez znanja i odobrenja onoga ko je daje, u namjeri da takvu izjavu zloupotrijebi, ili ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa takvom izjavom.

Ako djelo iz stava 1. i 2. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kaznit će se zatvorom do tri godine.

 

#BiH