Članak

Stvarni dug BH-Gasa prema Gaspromu je vrtoglavih 225 miliona KM!

Što se tiče cijena Bečarević tvrdi da BiH trenutno ima jednu od najpovoljnijih cijena gasa u Evropi i to 339 USD na 1000 Sm3

Već danima se piše da može doći do potpune obustave plina našoj zemlji i do automatskog zahtjeva za naplatu duga BH-Gasu od 102 miliona KM. Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na press konferenciji izjavio da je moguće da Gasprom poveća cijene gasa prema BiH, piše novinska agencija Patria.

Međutim, stvarno dugovanje je potpuno drugačije, a evo i kako:

BiH duguje, odnosno „Energoinvest“ je nosilac duga, Rusiji odnosno Gaspromu 104,8 mil. USD za gas isporučen u toku rata.

Od tog iznosa Gaspromu je otplaćeno nešto oko 5 miliona USD, a na bazi Zakona o otplati ratnog duga kojim je uvedena taksa od 5 USD na 1000 Sm3.

- Ovaj iznos je otplatila i samo plaća FBiH, a Republika Srpska niti dolara iako je bio dogovor entiteta drugačiji tj. da se dug otplaćuje prema potrošnji gasa u entitetima. Ako dođe do zatvaranja gasa to će samo pogoditi FBiH jer „Alumina“, nekadašnji Birač, ne troši gas iz Rusije već ga uvozi iz Mađarske – kaže Almir Bečarević, bivši direktor BH-Gasa. 

BH-Gas tako duguje sa 1. feburarom 2015. godine (sa januarskom fakturom) Gaspromu cca 25,5 milona USD i uz ovih gore 100 miliona USD ukupan dug prema Gaspromu je cca 125,5 mililiona, preračunato iznosi oko 217 miliona KM.

Ukupan dug prema dobavljačima BH-Gasa sa 1. februarom 2015. godine iznosi preko 30 miliona USD što kada dodamo 100 miliona USD ratnog duga iznosi 130 miliona USD odnosno 225 miliona KM i ovo čini dug po svim osnovama za plin. Na ovo imaju dugovi i prema bankama – dodao je Bečarević.

Što se tiče cijena Bečarević tvrdi da BiH trenutno ima jednu od najpovoljnijih cijena gasa u Evropi i to 339 USD na 1000 Sm3, te da se do kraja godine očekuje, a po formuli za izračun cijene gasa, da će cijena gasa biti ispod 200 USD što je najpovoljnija cijena u zadnjih 10 godina.

- Sve ovo što pišem zadnjih mjeseci nije niti u kakvoj drugoj drugoj funkciji već samo radi istine i onoga što se dešava, a krije se. U plinskom sektoru izgubljena je veza sa realnošću i sve su ovo samo posljedice koje su dovele do potrošnje mazuta u Sarajevu, najvećih cijena za industriju koje imamo u Evropi, najvećih cijena za domaćinstva u regionu, a od Gasproma imamo jednu od najmanjih cijena plina u Evropi, do enormnih dugova za koje treba tranša MMF-a da se otplati – dodao je Bečarević. 

#BiH