Članak

Salihović: Doći ćemo do slobode, ničeg u nama nema radikalnog!

Pitaju me, zbog čega smo našoj inicijativi dali ime “Prvi mart”? Odgovor je jasan, kako bismo omogućili svim prognanim da glasaju na onom mjestu gdje su glasali tog prvog marta 1992. godine. Ali, tu s

Almir Salihović, koordinator Koalicije Prvi mart javnosti je uputio primo u povodu pravzika Dana nezavisnotis, koje novinska aegncija Patria prenosi u cjelosti.

- Dragi građani i građanke Bosne i Hercegovine, sutra je najveći praznik naše domovine, Dan nezavisnosti. To je dan kada su naši očevi i majke, naši djedovi i nene, a među vama sigurno ima i onih koji su i sami tog dana izabrali nezavisnost i suverenost Bosne i Hercegovine. Mnogo sam čitao o okolnostima i vremenu u kojem se ova odluka donosila. Znaš, tog dana su glasali i mnogi od onih kojih su u ratu dali svoje živote, mnogi onih koji su izgubili svoje domove, mnogi od onih koji su danas daleko, prognani.

Zbog te činjenice ja moram imati snage da nastavim dalje. Moja generacija, ljudi okupljeni oko “Prvog marta”, bili oni iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Prijedora, Sarajeva, Stoca, Foče, bili oni dobri ili loši đaci, aktivisti u strankama ili izvan njih, uticajni pojedinci ili obični građani, imaju odgovornost za sve one druge generacije koje će tek doći.

Pitaju me, zbog čega smo našoj inicijativi dali ime “Prvi mart”? Odgovor je jasan, kako bismo omogućili svim prognanim da glasaju na onom mjestu gdje su glasali tog prvog marta 1992. godine. Ali, tu se priča o našem imenu ne završava. Ono postaje simbol otpora. Ono odbija da ga se vezuje za potrošene priče, ono je ideja čija konačni rezultat tek treba doći.

Sve smo preživjeli, idemo dalje. Kada neko pogriješi od onih koje smo podržali, na nama se kola lome. Kada neko ne riješi probleme povratnika u RS-u što se gomilaju godinama, nas prozivaju. Kada se prijeti zabranama rada, mi smo primjer na kojem vladajući u RS-u dokazuju svoju silu. Ali mi se borimo na bazi vrijednosti, na bazi temeljnih ljudskih prava i slobode svakog građanina.

Ničeg u nama radikalnog nema. Naša je želja društvo bez diskriminacije. Djeca povratnika koja idu u zdrave škole, zajedno sa drugom djecom, ne dijeleći ih na ‘bošnjačku’ i ‘srpsku’. Hrabri poduzetnici koji rade bez opstrukcija i pritisaka u lokalnim zajednicama. Obnovljeni putevi i osigurana osnovna sredstva za život svakom građaninu. I konačno, sloboda. Sloboda da radimo šta želimo, živimo gdje želimo i stvaramo dobro za one koji će tek doći. Naša sloboda je naša pobjeda. Domovino, sretan ti 1. mart. Doći ćemo do slobode.

 

#BiH