Članak

Bošnjaci u RS su prepušteni sebi, to je rezultat lošeg rada stranaka iz FBiH

Bošnjaci u Republici Srpskoj su prepušteni sami sebi, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva RBiH. Njegovo upozorenje dolazi u vrijeme okupljanja sveboš

Bošnjaci u Republici Srpskoj su prepušteni sami sebi, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva RBiH. Prema njegovim riječima, postdejtonsko djelovanje stranaka s bosanskim i bošnjačkim predznakom u manjem bh. entitetu bilo je jako loše.

- Radili su vrlo sporo, loše i traljavo. Rezultati pokazaju da djelovanje tih stranaka nije bilo dobro, jer nije polučilo rezultate, a tamo su Bošnjaci faktički prepušteni sami sebi – kaže Ganić.

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada se većina stranaka iz FBiH udružila i dogovorila zajednički izlazak na izbore u Republici Srpskoj na ovogodišnjim općim izborima.

Međutim, taj potez izgleda kao čin očajnika, bez prave političke snage i utjecaja. Nakon deceniju i pol povratka protjeranih na 49 posto bh. teritorije, Bošnjaci u RS su došli do toga da se svi mogu okupiti na jednu listu i jedno nevladino udruženje i jednu salu u Općini Srebrenica.

Većina bošnjačkih funkcionera iz RS živi u FBiH, a svojim prijeratnim kućama ide samo vikendom. Istinski povratnici već gube snagu i osjećaju se izdanim. RS je sve dalje od FBiH, a separatizam vladajućih stranaka u manjem entitetu sve je glasniji. Stoga, Ganić ima riječi hvale za ono što radi Emir Suljagić i Koalicija 1. mart.

- Stranke su se i ranije trebale ujediniti i pomagati ljudima tamo. Bošnjaci su tamo obespravljeni, nemaju školstvo, zdravstvo. Na neki način nemaju ništa. Tu koaliciju stranaka treba podržati – kaže Ganić za NAP.

Predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović za NAP je kazala da su i poslije rata napravljene političke greške koje su nepopravljive.

- Ono što se desilo devedesetih ne može se vratiti, jer meni život mog sina vrijedi nego čitav svijet i tako svakoj porodici koja je izgubila svoje najmilije. Iz svih strahota koje su se desile trebali smo izvući neku pouku i trebali smo izaći jači, ali ne, nama i dalje kuckaju oružjem i referendumom, a niko im ne lupi šakom od sto i kaže dosta je – kaže Mehemdović.

Dodajući da je politika opasna stvar Mehmedović napominje da su Bošnjaci u Republici Srpskoj obespravljeni kao da žive u diktatorskom društvu.

- U ovom entitetu je to posebno izraženo. Mi uzimamo ono što nam daju. Iako su genocidna tvorevina, očito nije bilo snage da im se suprotstave političari – dodala je Mehmedović potcrtavajući da je sramotno da niko do sada nije se odlučnije suprostavio snagama u RS-u.  

#BiH