Članak

Reis Kavazović: Zločine u BiH nisu činili neobrazovani, već neodgojeni ljudi

Govoreći o vjerskim zajednicama u postkonfliktnom periodu, reisu-l-ulema je rekao da se od vjerskih zajednica očekuje da otklanjaju šetetu koju je sukob prouzrokovao i da iznova grade mir i obnavljaju

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se na Međunarodnom simpoziju „Promocija mira u svijetu kroz međureligijski dijalog i jedinstvo vjera“, koji je jučer završen u Rimu, kazao je kako je bosansko ratno iskustvo pokazalo da iza mnogih zločina koji su počinjeni u BiH nisu stajali ljudi kojima je nedostajalo znanja i obrazovanja, već oni kojima je nedostajalo morala i odgoja, saopćili su iz ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ BiH, javlja bh. novinska agencija Patria.

Zbog toga su, rekao je ef. Kavazović, trajni mir i povjerenje među ljudima u uzročno-posljedičnoj vezi. Bez povjerenja nema ni mira. No, treba znati i to, dodao je on, da se nepovjerenje hrani predrasudama, historijskim falsifikatima i neznanjem, a povjerenje istinom, pravdom i autentičnim znanjem. 

Govoreći o vjerskim zajednicama u postkonfliktnom periodu, reisu-l-ulema je rekao da se od vjerskih zajednica očekuje da otklanjaju štetu koju je sukob prouzrokovao i da iznova grade mir i obnavljaju povjerenje. Naglasio je da je bosansko poratno iskustvo pokazalo dobre primjere promoviranja mira i međusobnog povjerenja, piše Patria.

Ef. Kavazović je rekao da nije dovoljno imati samo dobru volju da se zajedno radi sa drugima na izgradnji mira, nego je potrebno imati osposobljene kadrove i iskrenu posvećenost dijalogu.

Osim ef. Kavazovića, na simpozijumu u Rimu između ostalih učestvovali su i Franko Fratini, bivši šef diplomatije Italije, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Mihail Razvan Ungureanu bivši premijer Rumunije, Erhard Busek, bivši generalni sekretar Pakta stabilnosti.

#Lifemagazin