Kada se 2008. godine dogodilo najveće trovanje salmonelom u glavnom gradu BiH, Sanitarna inspekcija Kantona je odmah zatvorila tadašnji gradski ugostiteljski objekat Pomodorino u ulici Branilaca Sarajeva 51, piše novinska agencija Patria.
Za sanitarne inspektore tada je signal za uzbunu bio podatak Klinike za infektivne bolesti KCUS-a. Inspekcija je pismeno obaviještena da su četiri pacijenta bolnički zbrinuta zbog trovanja hranom. Inspekcija je, kako je tada pojašnjeno, primijenila skraćeni upravni postupak i trenutno obustavila svaki vid pripremanja i prometovanja hranom u objektu "Pomodorino".
Općinski sud u Sarajevu je u oktobru 2008. godine, Selveru Alađuzu, vlasniku pizzerije Pomodorino izrekao novčana kaznu od 10.000 KM.
Bakterijom salmonela tada se zarazilo blizu 600 građana. Ako je njihovo zdravlje koštalo 10.000 KM, koliko će tek koštati zdravlje "samo" 50 studenata.
Ako se tada mogao primjeniti skraćeni upravni postupak, kako to da sanitarnim inspektorima signal za uzbunu nije bio podatak da se iz sata u sat proteklih pet dana povećao broj sarajevskih mališana otrovanih salmonelom?
Centralna kuhinja na Mojmilu je zatvorena. Provjeravaju se uzorci hrane i od ponedjeljka i utorka. Zatvoren je i jedan vrtić.
Zna se samo da je salmonela uzročnik, ali ne i na koji način su je djeca unijela u organizam. Ako je „Pomodorino“ ekspresno zatvoren, zar to nije trebalo biti slučaj i sa svim vrtićima u kojima su djeca otrovana?
Šta ako nije uzročnik hrana, već su prenosnici odrasli, vaspitačice, vozači... ili ako je unesena prljavom manirkom u kojoj se hrana dovozi sa Mojmila. Mnoštvo pitanja na koja najdogovorniji počev od dirketorice Mirjane Jovanović-Halilović, preko Upravnog i Nadzornog odbora, do Kantonalne sanitarne inspekcije ne daju odgovore.
A djeca i dalje idu u vrtiće u kojima su njihovi vršnjaci zaraženi.