Članak

MMF hladno odgovorio Vladi FBiH: Nema akciza - nema tranše!

MMF ne odustaje od uvjeta za isplatu sedme tranše kredita BiH, uprkos katastrofalnim poplavama koje su protekle sedmice pogodile veliki dio države, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od uvjeta za isplatu sedme tranše kredita Bosni i Hercegovini, uprkos katastrofalnim poplavama koje su protekle sedmice pogodile veliki dio države, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). No, ukoliko uvjeti budu ispunjeni moguća su dodatna sredstva. 

Naime, premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina obavili su danas razgovore sa predstavnicima ove finansijske institucije i upoznali ih sa razmjerama elementarne nepogode. Međutim, iz MMF-a i dalje insistiraju na donošenju zakona o akcizama, odnosno uvođenju nameta za rezani duhan.

Tek kada se to provede može se razgovarati o novoj tranši, bez obzira na činjenicu da se zemlja suočava sa stotinama miliona maraka štete zbog poplava. Taj zakon je prije nekoliko sedmica pao u Domu naroda BiH, odnosno, njegovo je usvajanje odgođeno. U saopćenju nakon današnjeg sastanka Nikšić je naveo da je Ron Van Rooden, rezidentni predstavnik MMF-a upoznat sa situacijom i BiH.

- Šef Misije MMF-a izrazio je sućut zbog ljudskih žrtava, te zabrinutost zbog ljudi koji su ostali bez domova ili su ih morali napustiti pred prirodnom nesrećom. Obećao je da će MMF pomoći Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica – navedeno je. Ali, kada je u pitanju stand by aranžman MMF ne popušta.

Rooden je ukazao je na nužnost što skorijeg donošenja Zakona o akcizama na duhanske proizvode BiH, kao uvjetu nastavka Stand by aranžmana. Također je razgovarano i o potrebi donošenja zakonskog rješenja, također na razini BiH, o sprječavanju pranja novca.

- Ukoliko Zakon o akcizama bude donesen, postoji mogućnost da Bosni i Hercegovini, uz tranšu po Stand by aranžmanu, budu odobrena i dodatna sredstva za stabiliziranje proračuna opterećenih izdvajanjima sredstava za saniranje šteta od vremenskih nepogoda. Sredstva bi, kazao je Van Rooden, mogla biti operativna već koncem šestog ili početkom sedmog mjeseca ove godine – saopćeno je prenosi Patria.

 

#BiH