Članak

Vlada FBiH razmatrala situaciju nakon poplava i mjere za ublažavanje posljedica

Vlada je zadužila CZ da utvrdi listu ugroženih općina koje će biti prioritet u dodatnom zapošljavanju stručnjaka, a usvojene su i mjere kako bi se ublažile posljedice poplava.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak informirao je o aktuelnom stanju na poplavljenim područjima Federacije BiH, te dosad poduzetim mjerama na saniranju šteta, a Vlada je zadužila CZ da utvrdi listu ugroženih općina koje će biti prioritet u dodatnom zapošljavanju stručnjaka.

Rusmir Mesihović informirao je članove Vlade da je sa Hrvatskom dogovoreno da će bez nakande biti upućena dva aviona i helikopter koji će insekticidima zaprašiti površinu od 40.000 hektara.

Vlada je danas zaključila da u ugrožena područja treba uputiti sjemenski materijal i gorivo za poljoprivredne mašine, kako bi, na taj način bila pružena pomoć poljoprivrednicima, uključujući i povratnike.

Federalni štab civilne zaštite je predložio, a Vlada usvojila više mjera koje je potrebno poduzeti na otklanjanju posljedica izazvanih poplavama i klizištima:

  • Zavod za agropedologiju FBiH, u saradnji s nadležnim kantonalnim i općinskim organima i institucijama, intenzivira prikupljanje, uzorkovanje i ispitivanje tla na poplavljenim područjima Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Posavskog, Unsko- sanskog i Sarajevskog kantona, s ciljem preduzimanja potrebnih mjera za zaštitu stanovništva.
  • Agromediteranski zavod Mostar i druge nadležne institucije trebaju redovno uzorkovati i ispitivati poljoprivredne proizvode na poplavljenim područjima. Nakon analiza uzetih uzoraka, bez obzira da li su pozitivni ili negativni, treba odmah obavijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, kantonalne i općinske organe i Federalni stab civilne zaštite.
  • Federalno ministarstvo zdravstva, nadležni kantonalni i općinski organi zdravstva, trebaju nastaviti čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata i prostora, kao i protuepidemijsku dezinfekciju na poplavljenim područjima.
  • Zaduženi su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, te kantonalni zavodi za javno zdravstvo, da nastave koordinaciju potrebnih aktivnosti s nadležnim sanitarnim inspekcijama i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja općina, na provođenju monitoringa, protivepidemijske dezinfekcije objekata i prostora, a naročito provođenja mjera higijenske ispravnosti vode za piće lokalnih gradskih vodovoda, kao i drugih izvora za snabdijevanje.

Federalni štab civilne zaštite će, putem Službe za veterinarske poslove Federacije BiH (Veterinarski fakultet Sarajevo), u koordinaciji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i općinskim službama za veterinarstvo, intenzivirati sve potrebne aktivnosti na prikupljanju i neškodljivom uništavanju uginulih životinja na poplavljenim područjima, a posebno u Posavskom kantonu.

  • Federalni zavod za geologiju dužan je da, u suradnji s nadležnim organima kantona i općina, procijeni klizišta na ugroženim područijima. Kantonalne uprave i općinske službe civilne zaštite trebaju uputiti dodatna upozorenja građanima stambenih jedinica u zonama rizičnim od klizanja tla, u cilju provođenja potrebnih mjera samozaštite.

Vlade kantona u saradnji sa općinskim načelnicima i upravama civilne zaštite i općinskim službama civilne zaštite trebaju ubrzati aktivnosti na implementaciji Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, u dijelu koji se odnosi na organizovanje i opremanje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, ako i nastavak koordinacije s FUCZ.

Povjerenik Vlade FBiH Šerif Patković izvijestio je danas o izvršenom nadzoru nad distribucijom i korištenjem pomoći koju osigurava Federalna vlada za potrebe općina Zenica i Žepče, s posebnim naglaskom na naseljeno mjesto Željezno Polje.

Jedan od ciljeva, koji bi trebao biti ostvaren u slijedećih nekoliko dana, jeste osposobljavanje putne komunikacije čime bi, uz ostalo, stanovnicima naselja u Željeznom Polju bilo omogućeno, što je u ovom trenutku veoma bitno, da veliki urod malina predaju u otkup.

Prema procjenama, u Željeznom Polju je ugroženo oko 250 stambenih objekata, od čega 50-60 nije moguće obnoviti za siguran život. Iz ovog mjesta je iselilo oko 2.500 stanovnika, od kojih se vratilo oko 500. Područje nije napuštalo oko 3.000 stanovnika, navodi se u saopćenju sa sjednice Vlade FBiH.

#BiH